potpora ukrajini

Trojica čelnika zemalja EU-a sjela u vlak i otputovala u Kijev: 'Naša je dužnost biti tamo gdje se kuje povijest'

15.03.2022 u 10:50

Bionic
Reading

Premijeri Češke, Poljske i Slovenije otputovali su u utorak vlakom u Kijev kako bi se sastali s predsjednikom Volodimirom Zelenskim kao predstavnici čelnika Europske unije i dali potporu Ukrajini

'Svrha posjeta je potvrditi nedvosmislenu potporu cijele Europske unije suverenitetu i neovisnosti Ukrajine', objavio je češki premijer Petr Fiala na društvenim mrežama. 'Cilj ovog posjeta je također predstaviti širok paket potpore Ukrajini i Ukrajincima.'

Petr Fiala, Mateusz Morawiecki i Janez Janša putuju vlakom u Kijev kako bi pokazali potporu zemlji u ime EU-a kao prvi strani čelnici koji posjećuju glavni ukrajinski grad otkako je Rusija izvršila invaziju prošlog mjeseca.

Kijev je pod ruskim napadima: dvije snažne eksplozije potresle su glavni grad u utorak prije zore. Hitne službe priopćile su da su dvije osobe poginule u napadu u stambenu zgradu.

Poljski premijer Morawiecki rekao je na Facebooku da se posjet Kijevu odvija 20. dana 'zločinačke agresije (ruskog predsjednika Vladimira) Putina na Ukrajinu'.

'U ovakvim prijelomnim vremenima za svijet naša je dužnost biti tamo gdje se kuje povijest. Jer nije riječ o nama, već o budućnosti naše djece koja zaslužuju živjeti u svijetu bez tiranije', rekao je.

Glavni savjetnik Morawieckog, Michal Dworczyk, rekao je novinarima da je izaslanstvo prešlo poljsko-ukrajinsku granicu vlakom nakon 8 sati ujutro.

U izaslanstvu se nalazi i potpredsjednik poljske vlade i predsjednik poljskog odbora za nacionalnu sigurnost i obranu Jaroslaw Kaczynski, a osim sa Zelenskim, europski čelnici trebali bi se u Kijevu sastati s premijerom Denisom Šmihaljem, objavila je u utorak ujutro slovenska vlada na svom Twitteru.

Putovanje je isplanirano uz konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen.

Putovanje je dogovoreno prošlog tjedna na samitu čelnika EU-a u Versaillesu u Francuskoj, rekao je Dworczyk.

Rusija svoje postupke naziva 'posebnom vojnom operacijom' za 'denacifikaciju' Ukrajine, što Kijev i njegovi zapadni saveznici odbacuju kao izgovor za neopravdan i nezakonit napad.