ZABRINUTOST U PAKISTANU

Trojica alpinista nestala penjući se na drugi najviši vrh svijeta, već dva dana ih bezuspješno traže

07.02.2021 u 22:48

Bionic
Reading

Sudbina trojice alpinista nestalih dok su se penjali na K2, drugi najviši vrh svijeta, potaknula je u nedjelju veliku zabrinutost, nakon neuspješnog drugog dana potrage helikopterom, priopćio je u nedjelju Pakistanski alpinistički klub.

Alpinisti John Snorri (Island), Juan Pablo Mohr (Čile) i Muhammad Ali Sadpara (Pakistan) izgubili su u petak vezu sa svojim baznim kampom.

"Nova potraga helikopterom nije dala rezultata", rekao je za AFP tajnik kluba Karrar Haidri.

Helikopteri pakistanske vojske neuspješno su nadlijetali obronke K2 do 7000 metara visine, dodao je.

"Izgledi da po zimi prežive dva do tri dana na 8000 metara veoma su slabi", ocijenio je Sajid Sadpara, sin nestalog alpinista koji je posljednji put vidio oca na "uskom grlu", posljednjoj tehničkoj zapreci na K2.

U petak je bugarski alpinist pao i poginuo na istom K2 silazeći prema baznom kampu. On je bio druga žrtva koja je ovih tjedana izgubila život pokušavajući se popeti na K2 visok 8611 m.

U siječnju je 49-godišnji španjolski alpinist Sergi Mingote pao i poginuo na povratku u bazu na K2.

Mnoge opasnosti vrebaju na toj planini, gdje je poginulo više od 80 ljudi, a gotovo 450 se uspjelo popeti. U siječnju je deset nepalskih planinara uspješno završilo prvi uspon u zimsko vrijeme.

Zimski uvjeti na K2 užasni su, s vjetrovima do 200 km/sat i temperaturama i do minus 60 stupnjeva Celzijevih. Iz tih razloga alpinisti rjeđe biraju za uspon K2 nego Everest koji su uspjele savladati njih tisuće svih dobnih skupina.

No zbog pandemije covida-a19 koja je zatvorila granice malo je drugih prestižnih planina na koje je uspon moguć u koronakrizi te su četiri ekipe od 60 alpinista ove zime krenule osvojiti K2.