AFERA KAMIONI

Troje svjedočilo protiv Rončevića

21.08.2009 u 08:38

Bionic
Reading

USKOK je u slučaju kamioni već ispitao troje svjedoka i prije nego što je nakon ovotjedne odluke saborskog Mandatno-imunitetnog povjerenstva dobio odriješene ruke za provođenje istrage protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića i njegova pomoćnika Ive Bačića, koje se tereti da su zloupotrijebili položaj i ovlasti oštetivši MORH za 10,2 milijuna kuna

U USKOK-u su, otkriva Jutarnji list, nakon zaprimanja policijske kaznene prijave, radi provjere njezine osnovanosti, što im omogućava novi ZKP, pozvali i ispitali troje svjedoka. O kojim se svjedocima radi, u zahtjevu se ne spominje.

Gdje je novac?!

Policija i Porezna uprava i dalje pokušavaju pratiti trag isplaćenognovca kako bi se utvrdilo je li bilo nezakonitih isplata provizija ilidrugih nagrada za osobe koje su omogućile realizaciju ovog unosnogposla za Eurokamione.

Prema novoj proceduri, svjedoci su ispitani u prostorijama USKOK-a, a njihovi iskazi zabilježeni su na audio i video zapisima.

Na temelju tih iskaza, kao i prikupljene dokumentacije, očitovanja te provedenih vještačenja USKOK smatra, stoji u zahtjevu za skidanje imuniteta Rončeviću, da postoji osnovana sumnja da su Rončević i Bačić počinili teži oblik zloupotrebe položaja i ovlasti, za što je inače zakonom predviđena kazna zatvora do deset godina.

Podsjetimo, natječaj o nabavi 76 kamiona za potrebe Oružanih snaga RH poništen je krajem 2004. jer je najpovoljnija ponuda bila viša od sredstava osiguranih u proračunu. MORH je na raspolaganju imao oko 35,8 milijuna kuna, dok je najniža ponuđena cijena bila oko 39,7 milijuna kuna.

Nakon poništenja natječaja Rončević je, ističe to i tužiteljstvo u spomenutom zahtjevu Saboru, donio odluku o osnivanju Povjerenstva za pregovaranje samo s tvrtkom Eurokamioni, za što je zadužio Ivu Bačića kao šefa povjerenstva.

Na koncu je 28. prosinca 2004. Rončević potpisao ugovor o kupnji 39 kamiona s tvrtkom Eurokamioni za nepunih 35 milijuna kuna, i to unatoč činjenici da je ponuda tvrtke Man importer Hrvatska bila manja za čak 10,2 sada inkriminiranih milijun kuna.