EKSPLOZIJE U LIBANONU

Tripoli: Broj mrtvih povećan na 27, a ozlijeđenih na 352

23.08.2013 u 18:08

Bionic
Reading

Broj mrtvih u dvije odvojene eksplozije koje su se dogodile u libanonskom gradu Tripoliju povećan je na 27, a ozlijeđenih na 352 osobe, te postoji zabrinutost da će broj mrtvih biti povećan, potvrdio je za agenciju Anadolija libanonski ministar zdravstva Ali Hasan Halil.

Eksplozije su se dogodile i razmaku od nekoliko sekundi u džamijama Takva i Selam na području gdje je većinsko sunitsko stanovništvo.

Sigurnosni izvori iz ove zemlje izjavili su da su eksplozije izvedene uz pomoć auto-bombe. Sigurnosne snage blokirale su ulaze i izlaze iz grada.

Nakon prve eksplozije, koja se dogodila na izlazu iz džamije Takva, poslije tjedne zajedničke molitve petkom (džuma-namaza), dogodila se i druga ispred džamije Selam, u blizini kuće premijera Nejipa Mikatija i zastupnika Semira al-Jisra

Tripoli je najveći grad na sjeveru Libanona u kojem živi oko 200.000 ljudi. Većina stanovnika su suniti koji podržavaju pobunjenike u Siriji, a u manjini su alaviti koji su pobornici predsjednika Bashar Assada. Obje napadnute džamije vode predstavnici sunita. Tripoli je od glavnog grada Bejruta udaljen 85 kilometara.

Osim u Tripoliju, sukob sunita i šijita događa se i u Bejrutu, pa je tako prošli tjedan u eksploziji u šijitskoj čertvrti toga grada ubijeno 27 ljudi.