BRAVO ZA AUTORA TRAVABLED(A)!

Tripadvisor za osobe s invaliditetom hrvatski je proizvod

30.01.2016 u 08:00

  • +4

Travabled

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Bionic
Reading

Da još uvijek mnoga mjesta u Zagrebu nisu pristupačna osobama s invaliditetom, može se doznati zahvaljujući tvrtki Travabled koja je osmislila stranicu na kojoj se mogu naći sve informacije i preporuke objekata koja su im pristupačnija. Budući da je i sam osoba u invalidskim kolicima, Stipe Splivalo, autor stranice Travabled, svjestan je koliki je to nedostatak za tako velik europski i turistički grad. Stoga sada ljudima iz cijelog svijeta omogućuje razmjenu mišljenja o prilagođenosti pojedinih europskih i svjetskih lokacija osobama s invaliditetom, a projekt se proširio čak do Afrike

Koliko je važan pristup hotelima i restoranima osobama s invaliditetom, shvatio je na vlastitoj koži pa je poučen vlastitim iskustvom krenuo razviti taj za svakodnevni život važan projekt.

'Unazad nekoliko godina, zbog napredovanja moje bolesti, nabavio sam svoja prva invalidska kolica, što je zapravo poboljšalo moju samostalnost te omogućilo puno više aktivnosti koje sam dotad prakticirao reducirano. No u tom trenutku javio se problem koji je i danas aktualan, a to je činjenica da mnoga mjesta nisu dostupna osobama u invalidskim kolicima čak i ako je riječ o samo jednoj stepenici. Zbog nedostatka informacija o dostupnosti određenih objekata, odlučio sam pokušati napraviti bazu takvih lokacija za sve nas koji dijelimo sličan problem', prisjeća se Splivalo.

Hoteli, restorani, savjeti - sve na jednom mjestu

Osim što mogu pregledati bazu hotela, restorana i ostalih turističkih sadržaja u nekom gradu, mogu ostaviti i komentare o tome koliko su ta mjesta bila dostupna osobama u invalidskim kolicima.

Travabled.com (spoj riječi travel i able) nastoji sakupiti što više podataka o objektima koji su dostupni osobama u invalidskim kolicima kako bi one mogle kvalitetnije planirati svoje aktivnosti, a namijenjen je turistima s invaliditetom te lokalnom stanovništvu. Na njemu korisnici mogu pronalaziti dostupne lokacije, ali i sami dodati lokaciju koju su posjetili. Također na travabled.com servisu korisnici mogu postavljati pitanja, preporučivati jedni drugima zanimljive destinacije i pristupačne lokacije, rezervirati turističke aranžmane prilagođene osobama s invaliditetom te rezervirati pristupačne hotele', tumači jedan od autora stranice.

Projekt je nastao 2014., globalan je, a dostupan je korisnicima širom svijeta, u zemljama poput SAD-a, pa čak i daleke Afrike. Njegova je primarna funkcija ne samo pružiti informacije osobama s invaliditetom, nego i služiti kao platforma za razmjenu informacija. Osim toga, projekt treba gledati i kao smjerokaz ugostiteljima kojima bi itekako trebalo biti stalo da budu dostupni svim gostima.

'Ako ste osoba s invaliditetom i želite nekamo otputovati, želite znati gdje možete odsjesti, gdje možete nešto pojesti i koje turističke atrakcije i sadržaje želite vidjeti, servis travabled.com omogućava vam da postavite pitanje o željenoj lokaciji i dobijete odgovore od osoba koje su već posjetile tu lokaciju, a upoznati su s vašim problemom jer najbolji savjet vezan uz putovanja osobe s invaliditetom dolazi od druge osobe s invaliditetom', priča Splivalo.

Predstavljen i novi projekt

Kako je Travabled još relativno nov projekt, o zadovoljstvu korisnika stranicom govori i broj komentara koje na njoj ostavljaju. Potaknut tom činjenicom, Splivalo je odlučio krenuti u razvoj drugih projekata.

'Nedavno smo pokrenuli projekt Slopey koji rješava pristupačnost objekata s jednom do dvije stepenice te smo predstavili koncept u Tkalčićevoj ulici u Zagrebu. Imamo dosta novih ideja, ali ih većinom stavljamo u ladicu, jer smatramo kako je važno svu pažnju posvetiti projektu Travabled. Trenutačno u timu imamo tri osobe, od kojih su dvije s tjelesnim invaliditetom i jednostavno ne stižemo razmišljati o dodatnim projektima. Naš tim treba stručnjaka za internetski marketing kako bismo što bolje pripremili projekt za pristup investitorima', kaže autor stranice.

U projekt je uloženo jako puno rada, vremena i novca, no on ima komercijalnu utemeljenost koja bi uskoro mogla uroditi plodom. Dok biznis ideja ne zaživi, Splivalo nastavlja povezivanje korisnika iz cijelog svijeta s ciljem da njihov projekt postane referentan turistički vodič za osobe s invaliditetom.

'Korisnici dolaze sa svih strana svijeta, najviše iz SAD-a i Hrvatske. Svakodnevno radimo na umrežavanju s pružateljima usluga pristupačnog turizma u svijetu te širimo ponudu, nadograđujemo servis i stvaramo sadržaj što u konačnici vodi povećanju broja korisnika. Uz planirana investicijska sredstva, ponajprije za oglašavanje, nadamo se postati centralni globalni turistički vodič za osobe svih vrsta invaliditeta', zaključuje Splivalo.