susret u mozartovu gradu

Trilateralni sastanak o bilateralnom pitanju: graničnom sporu

18.07.2017 u 15:46

Bionic
Reading

Hrvatsko stajalište o graničnom sporu sa Slovenijom nakon odluke Arbitražnog suda ostaje nepromijenjeno, Slovenija očekuje barem 'neki maleni signal' Zagreba da ju je voljan primjeniti, dok Austrija iščekuje nastavak bilateralnog dijaloga i spremna je pomoći, ishod je trilateralnog sastanka predsjednika Hrvatske, Slovenije i Austrije u utorak u Salzburgu

'Hrvatsko stajalište ostaje nepromijenjeno. Odluka Arbitražnog suda je kompromitirana. Mi je niti prihvaćamo niti odbacujemo jer je Hrvatska izašla iz arbitražnog procesa', kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon sastanka s domaćinom Alexanderom Van der Bellenom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom.

Osvrnuvši se kratko na kronologiju događanja i razlog izlaska Hrvatske iz arbitraže, predsjednica je istaknula da bi načelo arbitraže trebalo biti stvaranje povjerenja između zemalja i ako to povjerenje ne postoji, suprotno je odnosima zemalja u 21. stoljeću i u opreci s arbitriranjem i samim međunarodnim zakonom.

Spremni za nastavak dijaloga

'To je sadašnje stanje, ali mi smo spremni na nastavak dijaloga', kazala je predsjednica i podsjetila da je 'pozitivan aspekt u odnosima Hrvatske i Slovenije daleko veći od graničnog spora'.

Važno je, poručila je Grabar-Kitarović, smiriti stanje između dvije zemlje te je naglasila da je granični spor samo jedno otvoreno pitanje dok su, sveukupno gledajući, odnosi između dvije zemlje pozitivni.

'Oko milijun Slovenaca ljetuje u Hrvatskoj i posjeduju nekretnine, imamo bilateralne sporazume o malograničnom prometu, plovidbi i ribarenju (...) mi ne želimo da to pitanje dominira našim odnosima, na terenu problema nema i do sada nije bilo značajnijih incidenata', dodala je predsjednica.

Austrijski predsjednik Van der Bellen je kazao da je i ovaj trilateralni sastanak poslužio za raspravu o tom 'bilateralnom pitanju'.

'Austrijski stav je jasan: dvije zemlje bi tu odluku trebale razmotriti kao odlučujući korak prema konačnom rješavanju spora', rekao je Van der Bellen, ali i istaknuo 'tipično neutralno stajalište Austrije'.

Na pitanje kako dalje, s obzirom da je Hrvatska odbacuje, kazao je da 'dvije strane moraju sjesti zajedno i razgovarati o tom problemu', te da je važno 'smiriti emocije' koje često 'eksplodiraju u javnom mnijenju'.

'Rekli bismo da je to tipično neutralno stajalište Austrije', nastavio je Van der Bellen i dodao da njegova zemlja ima 'izvrsne odnose' i sa Slovenijom i s Hrvatskom.

Povijesno povezani sto godina

'Povijesno smo povezani tijekom stotina godina', kazao je Van der Bellen i dodao da Austrija ima 'najiskreniji interes' glede rješavanja spora između svojih susjeda.

'Još uvijek smatram Hrvatsku našim susjedom (...) I ako ikako možemo pridonijeti tom procesu, učinit ćemo sve da se taj problem riješi', poručio je šef austrijske države.

Slovenski predsjednik Pahor je kazao da su arbitražnom odlukom dvije strane pozvane da implementiraju pravorijek, te da je proces bio 'narušen i doveden u opasnost', ali da se sud očitovao u smislu da je odlučio nastaviti postupak i donijeti konačnu odluku.

'Nema govora o tome bi li se ta odluka trebala prihvati, već kako i kada (...) za miroljubivu implementaciju odluke bilo bi dobro kada bi s hrvatske strane došao neki maleni signal da je Hrvatska voljna provesti odluku', kazao je Pahor.

'Mali, ali odlučujući signal da je Hrvatska voljna sprovesti odluku suda' bi, kako je kazao, 'olakšao cijeli postupak'.

Predsjednica je nakon konferencije za novinare otputovala u Split kako bi na licu mjesta vidjela razmjere vatrene stihije, prethodno se zahvalivši predsjednicima Van der Bellenu i Pahoru koji su ponudili pomoć u borbi s vatrenom stihijom.