ŠEGULJE

Tri županije potpisale ugovor o centru za gospodarenje otpadom kod Nove Gradiške

08.11.2017 u 16:06

Bionic
Reading

Župani Brodsko-posavske, Požeško-slavonske i Sisačko-moslovačke županije u srijedu su potpisali ugovor koji regulira funkcioniranje regionalnog centra za gospodarenje otpadom "Šegulje" koji se planira graditi kod Nove Gradiške, a kao glavni razlog zašto centar već nije proradio naveli su kašnjenje u donošenju zakonske regulative na nacionalnoj razini.

Ugovor su potpisali brodsko-posavski župan Danijel Marušić, požeško-slavonski Alojzije Tomašević i sisačko-moslovački Ivo Žinić. Predviđeno je da će centar biti za područje Brodsko-posavske (izuzev općina koje idu na Orlovnjak) i Požeško-slavonske županije te za dio Sisačko-moslavačke (Hrvatska Kostajnica, Kutina, Novska, Popovača, Donji Kukuruzari, Hrvatska Dubica, Jasenovac, Lipovljani, Majur, Sunja, Velika Ludina).

 Župan Marušić je rekao kako će se uspostava centra u 80 posto iznosa financirati sredstvima iz Operativnog fonda za koheziju i konkurentnost, a 10 posto prema ugovoru financiraju tri županije. Vrijednost cijelog projekta je 130 milijuna kuna.

 Župani Tomašević i Žilić podsjetili su kako su županije zadnje dvije godine od Vlade tražile donošenje zakonskih smjernica kako bi centar mogao profunkcionirati, a Tomašević je izrazio nadu da će nakon početne faze, kada će za rad centra financiranje osigurati županije, uslijediti faza u kojoj će novac ići i u suprotnom smjeru.

 Novinare je zanimalo može li centar stići nadoknaditi izgubljeno vrijeme u kojem je trebalo biti ustrojeno recikliranje prikupljenog otpada.

 "Bilo bi od mene neodgovorno da kažem da ćemo ih stići. Kao centar učinit ćemo sve da rokove do dovođenja centra u funkciju skratimo što je više moguće. Nadamo se da ćemo u pregovorima s Europskom komisijom te rokove produžiti", rekao je Josip Grgić, direktor Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Šagulje. Procjenjuje se da će u ovaj centar godišnje stizati oko 80.000 tona otpada.

 Regionalni centar za gospodarenje otpadom Šagulje je jedan od ukupno 12 centara na nacionalnoj razini predviđenih za izgradnju. Prema podacima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, trenutno su samo dva centra u završnoj fazi izgradnje - Mariščina i Kaštijun.