smeće na kućnom pragu

Komunalni redari naplaćivat će kazne za nerazvrstavanje otpada

31.10.2017 u 11:53

Bionic
Reading

Od 1. studenog na snagu stupa Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom koju je Vlada donijela krajem svibnja, a prema kojoj u cijeloj Hrvatskoj postaje obvezno odvojeno prikupljanje otpada. Nakon praznika jedinice lokalne samouprave imaju rok od tri mjeseca da donesu odluku o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog otpada

A tom odlukom treba definirati koliki će udio u cijeni otpada za kućanstva imati fiksni troškovi komunalnih tvrtki, a koliki će biti varijabilni dio koji će ovisiti o količini otpada. Također morat će se odrediti i visina ugovorne kazne za one koji ne budu odvajali otpad ili ga budu odlagali na neprimjerena mjesta.

Kazne bi trebali naplaćivati komunalni redari. Komunalne će tvrtke uz sve to morati osigurati kućanstvima spremnike za odvojeno prikupljanje otpada, u načelu tri spremnika – za miješani, biorazgradivi i reciklabilni otpad. No nijedan grad i općina još nisu donijeli te odluke, piše Večernji list.

U ministarstvu zaštite okoliša i energetike kažu kazali su da će pravodobno obavijestiti javnost o tome koje se jedinice lokalne samouprave  ne pridržavaju svojih obveza propisanih Uredbom.