STIGLE ČETIRI PONUDE

Tri ponuđača za Petrokemiju u drugom krugu

14.01.2014 u 16:20

Bionic
Reading

U drugi krug za privatizaciju kutinske Petrokemije ulaze tri ponuđača. Rekao je to ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nakon završene sjednice povjerenstva za odabir strateškog partnera

Na natječaj su pristigle četiri neobvezujuće ponude. Povjerenstvo je odlučilo da tri ponuđača idu u drugi krug. 'Očekujemo do kraja veljače obvezujuće ponude za ulazak strateškog partnera za kutinsku Petrokemiju', rekao je ministar Vrdoljak.

Petrokemija trenutačno zapošljava nešto više od dvije tisuće ljudi. U kolovozu je ta tvrtka dovršila dva kruga dokapitalizacije, u kojima je njezin temeljni kapital ukupno povećan za oko 186 milijuna kuna, na 754 milijuna kuna. U dokapitalizaciji su sudjelovali obvezni i dobrovoljni mirovinski fondovi, Agencija za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), otvoreni investicijski fondovi i drugi ulagači.

Spekulira se da su za Petrokemiju zainteresirani poljska kemijska grupa Azoty, austrijski Borealis i češki Agofert. Udio države u Petrokemiji iznosi 43,83 posto.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak je u sinoćnjem središnjem Dnevniku rekao kako će u što je mogućem kraćem roku izabrati strateškog partnera kako bi zadržali proizvodnju u Hrvatskoj i donijeli novu vrijednost, novu investiciju i veću proizvodnju.