POTEZI VLASTI ZABRINJAVAJU

Tri bivša predsjednika pozivaju Poljake na obranu demokracije

25.04.2016 u 11:25

Bionic
Reading

Trojica bivših poljskih predsjednika povela su u ponedjeljak frontalni napad na konzervativnu stranku na vlasti i pozvali u zajedničkom pozivu ‘sve Poljake’ na ‘obranu demokracije’.

Lech Walesa, Aleksandar Kwasniewski i Bronislaw Komorowski, uz još sedmero uglednika, među kojima su bivši čelnici sindikata Solidarnost, optužuju stranku Pravo i Pravda (PiS) Jaroslawa Kaczynskog za ‘rušenje pravnog poretka i onemogućavanje rada ustavnog suda’ te upozoravaju da će ‘oni koji su odgovorni za nepoštovanje ustava snositi posljedice zbog toga’, navodi se u dokumentu objavljenom na prvoj stranici dnevnog lista Gazeta Wyborcza

‘Protueuropske i ksenofobne izjave i postupci sadašnjih čelnika potkapaju jedinstvo Unije i služe interesima imperijalističke Rusije’, ocjenjuju potpisnici.

Ističu da cijene stajalište euroatlantske zajednice i Europske unije, čije ‘rasprave, rezolucije, ocjene i preporuke nisu 'upletanje u unutarnje stvari Poljske', nego odraz opravdane zabrinutosti za stanje u kojemu je naša zemlja i za građanska prava’.

Podupiru ‘dostojanstvo i odgovornost sudaca ustavnog suda’ i Odbora za obranu demokracije (KOF), pokreta nastalog iz protivljenja spornim reformama koje je počeo provoditi PiS, preporučivši mu da ‘i dalje bude društvena organizacija koja se neće miješati u stranačka suparništva’.

Novinska agencija PAP prenosi reakciju potpredsjednika vlade Piotra Glinskog koji je nazvao ‘apsurdnom’ tezu da je demokracija u Poljskoj ugrožena. ‘To je samo stajalište te trojice i možda još nekolicine ljudi. Ne slažem se s tim stajalištem’.