snižavanje cijena

Trgovci dolaze u ministarstvo, Peruško: Mislim da ćemo postići dogovor

12.09.2023 u 09:49

Bionic
Reading

U Ministarstvu gospodarstva počeli su sastanci s predstavnicima velikih trgovačkih lanaca. Na sastanak je pozvano 10 trgovačkih lanaca radi razgovora o vraćanju cijena određenog broja proizvoda na razinu s kraja prošle godine

Na sastanak je među prvima stigao Fabris Peruško, glavni izvršni direktor Fortenova grupe, javlja HRT.

Na pitanje hoće li Konzum sniziti cijene, odgovorio je samo da idu na sastanak te da će izjavu dati po njegovu završetku.

'Imali smo vrlo korektan razgovor s ministrom Filipovićem. Razgovarali smo o potencijalnim mjerama. Razgovor ide u dobrom smjeru. Mislim da će u naredna dva dana bit dogovorene mjere', rekao je Peruško nakon sastanka.

Sastanak trgovaca s ministrom Filipovićem Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar

Na pitanje novinara je li Konzum prihvatio da se spuste cijene, Peruško je rekao kako vjeruje da će podržati ono o čemu se danas na sastanku s ministrom razgovaralo.

Drugi trgovački lanac na sastanku s ministrom Filipovićem bili su predstavnici KTC-a. Daliborka Kranjčić, predsjednica uprave KTC-a, poručila je da je moguće nešto nepraviti da se neke od cijena korigiraju, a više detalja trebalo bi biti poznato za dva dana, odnosno nakon što Vlada predstavi novi paket mjera pomoći.

Sljedeći na razgovor stigli su predstavnici Lidla, no službene izjave nakon sastanka nisu davali. Neslužbeno su poručili da nitko od njih nije tražio da snize cijene, nego da je to prijedlog o kojem bi se morali očitovati za dva dana.

Predstavnici Tommyja i Kauflanda završili su razgovor s ministrom Filipovićem, ali nakon sastanka nisu davali izjave. Sljedeći koji kod Filipovića na razgovoru su predstavnici Spara.

  • +10
Trgovci dolaze na sastanak u Ministarstvo gospodarstva Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Premijer Andrej Plenković je ranije kazao kako žele da trgovački lanci naprave poteze koji će omogućiti da se snize cijene određenih proizvoda, koje, kako je rekao, nisu rasle zbog uvođenja eura. Smatra i kako ne bi trebalo dugo trajati da se dogovore s trgovcima oko snižavanja cijena proizvoda.

'Želimo da se i s njihove strane naprave potezi. Možda ne moraju svi ići na godišnji odmor na najskuplje destinacije, možda ne moraju ići na ručak u najskuplje restorane, ali svi moramo ići u dućan i kupiti temeljne proizvode koji su dio košarice i upravo je u tome ključ tih razgovora s trgovačkim lancima, koji su nevezani od paketa mjera', rekao je.

Istodobno, Vlada radi na posljednjim detaljima novog paketa pomoći građanima i gospodarstvu za ovu zimu. S prijedlogom mjera upoznat je vrh vladajuće stranke i koalicijski partneri.