RADIO NA CRNO

Trgovac dionicama prevario klijenta za 360 tisuća kuna

22.02.2011 u 15:34

Bionic
Reading

Nakon što je njegovoj tvrtki za trgovinu dionicama Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga oduzela odobrenje za rad, 49-godišnji vlasnik na prevaru je navukao klijenta čijih je 360.000 kuna potom potrošio

U prosincu 2009. godine 49-godišnji vlasnik trgovačkog društva koje se bavilo trgovinom vrijednosnim papirima dobio je punomoć od 61-godišnjaka iz Slavonskog Broda. Kao klijent društva, 61-godišnjak je dogovorno pristao da to trgovačko društvo u njegovo ime upravlja njegovim financijskim sredstvima s ciljem stvaranja dobiti.


Nije pritom znao da je tom trgovačkom društvu, kojemu je povjerio svoju ušteđevinu, oduzeto odobrenje za rad rješenjem Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga. Kako neslužbeno doznajemo, društvo je bez odobrenja za rad ostalo zbog nelikvidnosti, a po oduzimanju odobrenja zatvoren je i posebni račun nalogodavca, kojeg sukladno odredbama Zakona o tržištu kapitala to trgovačko društvo, kao investicijsko društvo, mora imati otvoreno radi osiguranja novčanih sredstava klijenata društva.

Ne znajući ništa o aktualnim problemima u poslovanju, 61-godišnji je klijent svoj novac u dva navrata uplatio uplatio na žiro-račun trgovačkog društva. Riječ je o ukupno oko 360 tisuća kuna, na kojima se nadao zaraditi. No prevareni je klijent naposljetku ostao ne samo bez obećane dobiti, nego i bez čitave glavnice. Naime, sav uplaćeni novac vlasnik društva je potrošio za plaćanje trenutnih i tekućih obaveza svog trgovačkog društva.

Time je 49-godišnjak na štetu 61-godišnjeg klijenta za svoje trgovačko društvo ostvario nepripadajuću materijalnu korist od oko 360 tisuća kuna. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, protiv trgovačkog društva i 49-godišnjeg vlasnika slijedi posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti platnog prometa i prijevare u gospodarskom poslovanju. Direktoru i vlasniku društva prijeti kazna od šest mjeseci do osam godina zatvora.