Piskač Živković:

'Treći val epidemije još uvijek traje, četvrti ne želim ni spominjati, puno je mladih u bolnici'

  • Autor: N. S.
  • Zadnja izmjena 04.05.2021 21:56
  • Objavljeno 04.05.2021 u 21:52
KB Dubrava - ilustracija

KB Dubrava - ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

U najvećoj hrvatskoj COVID bolnici u Dubravi trenutno je hospitalizirano 415 oboljelih, a njih 70 je na respiratorima. Nevenka Piskač Živković, voditeljica Respiracijskog centra KB Dubrava izrazila je sućut obitelji trudnice u Varaždinu.

"To je velika tragedija s kojom se svi mi moramo suočiti, i mi liječnici koji radimo s COVID-om duboko suosjećamo zajedno s kolegama koji su bili nazočni tom tragičnom događaju", kazala je Piskač Živković u razgovoru za Novu TV.

"Mi u KB Dubrava nemamo vlastitih kliničkih iskustava s trudnicama. Prema podacima ECDC-a, postoji rizik osobito u zadnjem tromjesečju, što se trudnica tiče. Svaki takav nemili događaj, i da je jedan je previše", dodala je Piskač Živković.

Za cijepljenje djece navodi kako je ono iznimno važno. "Već duže vrijeme se zna da su oni često asimptomatski i kao takvi lako prenose bolest unutar same obitelji. Ne treba zaboraviti da se i u dječjoj dobi može pojaviti teški oblik bolesti", rekla je Piskač Živković.

Za treći val korone kaže kako u KB Dubrava on još uvijek traje. "Treći val još uvijek traje, mi smo stabilno, broj pacijenata nam se drastično ne povećava, ali se ni ne smanjuje. Ne mogu reći da je treći val gotov, barem u bolnici", kazala je Piskač Živković.

Osjetniji pad broja pacijenata ipak uskoro očekuje. "Nadamo se u sljedećih dva tjedna padu", rekla je Piskač Živković. Od jeseni navodi kako ne zna što se može očekivati: "Ne želim spominjati četvrti val". Mlađi pacijenti i dalje su prisutni u KB Dubrava, ističe. "Problem srednje životne dobi u većem broju i dalje je prisutan, ti su bolesnici respiratorno nestabilniji, dolaze s težom kliničkom slikom i dio njih mora završiti u intenzivnoj. Ništa se nije promijenilo", zaključila je Piskač Živković.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!