BESPLATNA PODRŠKA

Trebate svjedočiti, a u strahu ste? Nazovite 116 006

16.07.2013 u 17:28

Bionic
Reading

U Ministarstvu pravosuđa obilježen je početak rada Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela. Novcem UNDP-a i Kraljevine Nizozemske financiran je centar u kojem se 27 volontera od danas javlja na besplatni broj telefona - 116 006 - a namijenjen je žrtvama i svjedocima koji ne znaju kome se obratiti i kako dobiti potrebnu pomoć

Hrvatska je šesta zemlja u Europi koja je uvela besplatni telefonski broj za žrtve i svjedoke koji se volonterima mogu javiti kada god požele, bilo da je kazneni postupak započeo, bilo da dvoje trebaju li nekoga prijaviti ili ne.

Zasad u tom pozivnom centru radi 27 volontera koji su u posljednjih šest mjeseci obučeni za razgovor s građanima i davanje prikladnih informacija i savjeta. Izvršna direktorica Udruge za podršku žrtvama i svjedocima Barbara Veličković, koja vodi i Centar, istaknula je da su volonteri uglavnom studenti s Pravnog fakulteta ili studija psihologije i sociologije te da nisu educirani za davanje pravne ni psihološke pomoći. Oni će saslušati problem bilo kojeg građanina, ali od volontera jedino možete očekivati da će vas saslušati i dati vam pravu informaciju o tome kome se i gdje mogu obratiti građani koji su žrtve kaznenih djela ili svjedoci.

Pozivni centar radi svakoga dana od 8 do 20 sati, a volonteri imaju radno vrijeme od 4 sata. Novi volonteri regrutirat će se od jeseni.
 
Ministar pravosuđa Orsat Miljenić pohvalio je projekt u kojem sudjeluje besplatnim ustupanjem prostorije u zgradi Ministarstva u kojoj rade volonteri, a imaju i obavezu podupirati rad Centra. Miljenić je rekao da je ovaj projekt važan jer se njime pomaže toda se žrtva, koja se često u kaznenim postupcima doživljava kao svjedok, napokon stavi u prvi plan. 'Ovo je uspostava drukčije percepcije', rekao je ministar, dodavši da će svi volonteri doprinijeti sustavu koji bi trebao prvenstveno štititi žrtve: 'Pomoću ovog projekta bit ćemo bolje društvo u cjelini', rekao je Miljenić.

Na predstavljanju Centra bio je i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin. Istaknuo je da potpora svjedocima i žrtvama i njihov osjećaj sigurnosti u konačnici vode do toga da se smanjuje i kriminal. Naime ako svjedok ili žrtva znaju da će ih sustav zaštititi, sigurno neće oklijevati u prijavi počinitelja.

Uspostava Nacionalnog pozivnog centra koštala je 172.000 dolara, od čega je UNDP dao 148.000 dolara, a ostalo Kraljevina Nizozemska. U narednih šest godina očekuje se da će Pozivni centar dobiti ukupno 1,5 milijuna dolara, što, rekla je stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton, dokazuje koliko je njezinoj organizaciji stalo do toga da se uvažavanje žrtve u kaznenom postupku tretira kao prioritet.

Dakle ako imate bilo kakva pitanja, sumnje, strahove ili dvojbe oko svog svjedočenja ili tretmana kao žrtve kaznenog djela, od danas možete nazvati besplatni telefonski broj 116 006 i dobiti besplatni savjet o tome kome se i na koji način možete obratiti.