NOBILOVA PROPUŠTENA PRILIKA

'Trebao sam Perkoviću savjetovati preseljenje u Veliku Goricu'

22.01.2014 u 14:25

Bionic
Reading

Anto Nobilo, odvjetnik Josipa Perkovića, podnio je Ustavnom sudu žalbu s privremenom mjerom zabrane njegova izručenja Njemačkoj, a povodom presude Vrhovnog suda

Nobilo je naveo kako je odluku Vrhovnog suda o izručenju zaprimio jučer poslijepodne, a žalbu Ustavnom sudu uložio je jutros u 10 sati.

'To je bilo maksimalno brzo i sada više ništa nije u mojim rukama. Pitanje je hoće li Ustavni sud riješiti žalbu ili će policija prije uhvatiti i izručiti Perkovića. To je kao da operirate pacijenta, napravite sve što ste mogli i onda čekate što će se dogoditi', rekao je Nobilo. Žalbu je sročio na 30-ak stranica i smatra, između ostalog, kako su Perkoviću povrijeđena temeljna prava poput prava na slobodu.

Ako policija bude brža od Ustavnog suda i izruči Perkovića Njemačkoj, odluka Ustavnog suda, ako bi mu išla u korist, neće imati nikakvu snagu. Podsjetimo, Njemačka Perkovića traži zbog sumnje u umiješanost u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u toj zemlji 1983. godine.

Nobilo je ustvrdio i da je očito pogriješio što svom branjeniku nije predložio da se iz Zagreba preseli na područje Zagrebačke županije, budući da je županijski sud u Velikoj Gorici u slučaju Zdravka Mustaća odbio njemački zahtjev za izručenjem, suprotno pravomoćno potvrđenoj odluci zagrebačkog Županijskog suda u Perkovićevom slučaju.

"To nam je najveće procesna pogreška u ovom predmetu jer je u Hrvatskoj, izgleda, važno gdje stanujete. Pokazalo se da je dobitna kombinacija Zagrebačka županija, i ja priznajem pogrešku. To je moja pogreška', ustvrdio je kroz smijeh Nobilo.

Problem je, tvrdi, što i Vrhovni i Županijski sud smatraju da članak 10 zakona o pravosudnoj suradnji sa zemljama EU pokriva i zastaru. 'Gdje to piše. Mi smatramo da ne pokriva i imamo dobre razloge za to', rekao je te dodao da u tužbi Ustavnome sudu navodi i primjere koji pokazuju da jedino hrvatski sudovi sude na taj način, dok svi drugi, koji imaju iste zakone koji su usklađeni s europskom okvirnom odlukom, sude na drugi način.

Potvrdio je da je Perković danas bio kod njega kao i to da je policija bila kod Perkovića. "Policija je svaki dan kod njega jer su mjere takve", kazao je.

Podsjetio je i na izjavu svog branjenika da će "poštivati odluke hrvatskog suda, ali isto tako iskoristiti svaku zakonsku mogućnost". "On je spreman na svaku soluciju", kaže Nobilo.

Ako i dođe do suđenja u Njemačkoj, smatra da neće doći do presude Perkoviću. "Mislimo da imamo više nego dobar slučaj u rukama. Pripremali smo se 5-6 godina, i imamo 54 filea dokaza i ako dođe do suđenja bit će to ozbiljna pravna bitka i ne mislimo da ćemo u njoj izgubiti", ustvrdio je.

Ali, idemo korak po korak, vidjet ćemo što će Ustavni sud reći, zaključio je Nobilo.