AMNESTY INTERNATIONAL

Treba pokrenuti istrage protiv sirijske vlasti

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 03.05.2011 19:05
  • Objavljeno 03.05.2011 u 18:54
Sirija

Sirija

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Zbog rastućeg nasilja vladinih snaga nad prosvjednicima koji traže reforme, Vijeće sigurnosti UN-a mora od tužiteljstva Međunarodnog kaznenog suda zatražiti da pokrene istragu o zločinima počinjenim u Siriji, stoji u izjavi Amnesty Internationala

Ovaj poziv dolazi u trenutku kad Vijeće sigurnosti razmatra odgovor na brutalno suzbijanje prosvjeda koje je od sredine ožujka ostavilo 400 mrtvih. 'Sirijska vlada očito granatiranjem, pucanjem i zatvaranjem pokušava uništiti volju onih koji mirno izražavaju svoje neslaganje', rekao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala.

Sirijska vlada i njezine snage sigurnosti predugo su osjećale da mogu nekažnjeno djelovati, a rezultat toga vidi se u krvoprolićima posljednjih dana na ulicama Sirije. 'Predsjednik al-Assad i njegovi suradnici moraju shvatiti da će njihova djela imati posljedice, da će ih međunarodna zajednica smatrati kazneno odgovornima ukoliko budu ubijali vlastite građane te da će biti optuženi pred Međunarodnim kaznenim sudom', kazao je Shetty.

Amnesty International pozvao je i na nametanje embarga na uvoz oružja Siriji te zamrzavanje imovine predsjednika Bashara al-Assada i drugih koji su uključeni u naređivanje ili provedu ozbiljnih kršenja ljudskih prava.

Otkako su prosvjedi počeli u ožujku, snage sigurnosti rutinski napadaju i ispaljuju živu municiju na nenaoružane Sirijce koji se mirno okupljaju i zahtijevaju veće slobode.

Prošlog je tjedna vlada najavila ukidanje 48-godišnjeg izvanrednog stanja, no nasilje otad sve više jača. Tako je u petak ubijeno 120 ljudi, a taj je dan postao dosad najkrvaviji. Amnesty International je u posjedu popisa imena 393 ubijenih ljudi, međutim stvarni broj ubijenih je vjerojatno veći.

Prema Amnestyjevim izvorima, u velikom broju slučajeva snajperisti su gađali ranjenike koji su ležali na cesti i ljude koji su im pomagali. Organizacija odbacuje tvrdnje sirijske vlade da su mnoga ubojstva počinile protuvladine naoružane snage, obzirom da nije pronašla nikakve dokaze koji bi potvrdili takve tvrdnje.

Nakon što se sirijska vojska razmjestila u Deri 26. travnja, tenkovi su navodno granatirali stambene zgrade za koje nisu postojali dokazi da se u njima nalaze naoružane osobe. Više stotina ljudi diljem Sirije je uhapšeno, a velika većina njih zadržana je bez mogućnosti komunikacije s vanjskim svijetom, te je njihovo mjesto boravka nepoznato. Mnogi od puštenih svjedoče o mučenjima u pritvoru.

26. veljače ove godine UN-ovo Vijeće sigurnosti jednoglasno je odlučilo zatražiti od Međunarodnog kaznenog suda otvaranje istrage za zločine počinjene u Libiji. 'Vijeće sigurnosti mora i u slučaju Sirije pokazati doraslost i odlučnost, kao što je učinilo u slučaju Libije', rekao je Salil Shetty i dodao: 'Dosljedna politika nulte tolerancije za zločine protiv čovječnosti bit će znak svim vladama da je vrijeme nekažnjivosti za zločine prema međunarodnom pravu završilo.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!