VRANČIĆ TVRDI DA SU GA NEOVLAŠTENO SNIMALI

Treba li Bajić poslušati ovaj razgovor zadarskog gradonačelnika?

13.05.2013 u 14:30

Bionic
Reading

Prije dva dana na Youtubeu je osvanula u najmanju ruku zanimljiva snimka razgovora zadarskog gradonačelnika Zvonimira Vrančića s neimenovanim novinarom. Vrančić je, sudeći prema snimci, priznao da je krao i zatvarao oči pred kriminalom i pritiscima krupnog kapitala, no HDZ-ov gradonačelnik za tportal tvrdi da su pitanja novinara naknadno montirana

Ako je snimka razgovora Zvonimira Vrančića objavljena na Youtubeu autentična, tada ona naslućuje duboke probleme u zadarskoj politici i društvu. Vrančić je u razgovoru s novinarom, čiji je glas prikriven napisanim pitanjima, priznao da mu je zasmetalo to što je HDZ nametnuo Božidara Kalmetu za gradonačelničkog kandidata umjesto njega. Progovorio je o Kalmetinim aferama, ali i o ucjenama moćnog biznismena Rene Sinovčića. Sudeći prema neautoriziranoj snimci, Vrančić je priznao i da je Nezavisna lista Konji (navodno u tajnoj koaliciji s Laburistima i Nezavisnom listom Rene Sinovčića) zapravo trojanski konj HDZ-a. Odao je plan vođenja prljave predizborne kampanje, a na kraju snimke nepoznati autor čak postavlja pitanje Vrančiću je li krao za vrijeme svoga mandata, na što on odgovara da je uzeo 'nešto sitno'.

Vrančić je u razgovoru za tportal rekao da su pitanja montirana i da je neovlašteno snimljen. Kaže da je doista pričao s jednim novinarom (čiji identitet nije htio odati) prije desetak mjeseci: 'Bio je to jedan nevezani razgovor koji je neovlašteno i tajno sniman i, naravno, montiran u predizborne svrhe. Pitanja na objavljenoj snimci su izmišljena i sve je montirano.'

Upitan sjeća li se o čemu su razgovarali - ako već nisu o temama iz videa - Vrančić kaže da se ne može sada sjetiti, ali da je sigurno da nisu razgovarali o krađi. 'Bio je to bezvezni razgovor, nije to bio nikakav razgovor u smislu intervjua', kaže Vrančić.

'Ja nikada u životu nisam ništa ukrao, pa ni sada. Ponižavajuće je da se ja moram braniti od takvih optužbi i očekujem da društvo osudi ovakvo montiranje. Kod mene se ne može naći ni sitnica, ni da sam jabuku djetetu ukrao', rekao je Vrančić.

Kaže da je tajanstveni novinar došao kod njega ponuditi mu suradnju na izborima s jednom nezavisnom listom i da se zapravo konstantno branio od njegovih ponuda. Tvrdi da nije razgovarao o listi 'Konji' jer tada (rujan ili listopad 2012.) oni nisu ni postojali. Isto tako, tvrdi da mu nikada nije smetala kandidatura Božidara Kalmete, premda je u to vrijeme (kada Kalmeta još nije bio kandidat za novog gradonačelnika) želio istaknuti svoju kandidaturu. Također napominje da niti jednom riječju nije spomenuo Rena Sinovčića.

Nepoznatog novinara neće tužiti jer misli da time ne bi puno postigao. Rekao je tek da novinari i urednici 'zloupotrebljavaju svoje novinarske slobode' kako bi na stup srama pribili osobe poput njega, te da bi to trebalo promijeniti i povesti raspravu o tome.

S naglaskom da nemamo potvrdu autentičnosti postavljenih pitanja, objavljujemo spornu snimku s Youtubea: