ZAHTJEV DORH-U

Traži se istraga protiv beogradskog svjedoka-pokajnika za Ovčaru

08.01.2012 u 21:36

Bionic
Reading

Udruga Dr. Ante Starčević iz Tovarnika danas je u priopćenju za javnost od Državnog odvjetništva RH i drugih hrvatskih institucija zatražila pokretanje temeljite istrage protiv Spasoja Petkovića-Štuke, svjedoka-pokajnika na beogradskom suđenju za Ovčaru i, kako se navodi, sudionika ubojstava ranjenika iz vukovarske bolnice na Ovčari 1991. godine

U priopćenju tovarničke Udruge Dr. Ante Starčević navodi se da je Spasoje Petković-Štuka, poznat kao tzv. svjedok-pokajnik koji je na Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu na suđenju za Ovčaru govorio o zločinima na Ovčari te je, kako stoji u priopćenju, 'priznao da je ubio nekoliko ranjenika, među njima i (hrvatskog branitelja), Jeana Michela Nicoliera ispred hangara na Ovčari, a kasnije je sudjelovao u strijeljanju ranjenika, njih 200 iz vukovarske bolnice'.

U priopćenju predsjednik tovarničke udruge Antun Ivanković ističe da je francuski državljanin Jean Michel Nicolier, hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata, bio prva od 262 žrtve Ovčare, te da ga je ranjenog i pretučenog ubio upravo Petković. Također se podsjeća kako je predsjednik Republike Hrvatske, Ivo Josipović, hrvatskog branitelja Nicoliera nedavno posthumno odlikovao.

Udruga dr. Ante Starčević Tovarnik je do tih saznanja došla 'istražujući ratne zločine u Srijemu' te su, prikupljajući materijale o Jeanu Michelu Nicolieru, 'došli do saznanja da brojni svjedoci u Hrvatskoj i na beogradskom suđenju za Ovčaru, optužuju Spasoja Petkovića Štuku za mnoga ubojstva koja je počinio u strašnim egzekucijama na Sajmištu, ubijajući stare, iznemogle, djecu i čitave obitelji koje su se zatekle 1991. u tada okupiranom dijelu Vukovara. Svjedoci sa suđenja za Ovčaru u Beogradu nazivaju ga 'monstrumom'', navodi Antun Ivanković.

'Jezivi opisi njegovih zločina poznati su sudskoj i braniteljskoj javnosti, kao i činjenica da se on pojavljuje kao pokajnik na tom suđenju i to za zločin na Ovčari, ali ne i za Sajmište. Štuka je za vrijeme agresije na Vukovar bio redovni vojnik JNA i kurir kapetana Miroslava Radića. Tražimo od DORH-a i drugih institucija da hitno pokrenu temeljitu istragu protiv Spasoja Petkovića-Štuke, jer ga preživjeli svjedoci smatraju glavnim egzekutorom i jednim od najvećih ubojica u Vukovaru 1991. godine', zaključuje se u priopćenju Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika.

Predsjednik tovarničke udruge Antun Ivanković potvrdio je da raspolaže svjedočenjem stradalnice iz Vukovara, čijeg je oca i supruga ubio Spasoje Petković, te dodaje da je Petkovića niz svjedoka na beogradskom suđenju za Ovčaru teretio za zločine u Vukovaru te ga nazivao 'monstrumom'.