uvredljivo djelovanje

Milanović persona non grata u BiH? Nazivao ih šakom jada i opančarima

10.04.2023 u 16:46

Bionic
Reading

U Banjoj Luci održana je sjednica Predsjedništva Partije demokratskog progresa (PDP) na kojoj su doneseni zaključci koji se tiču postupanja povodom, kako kažu iz ove stranke, 'uvredljivog djelovanja predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema srpskom narodu i Republici Srpskoj'

Predsjedništvo PDP-a zadužuje Klub zastupnika PDP-a da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Inicijativu prema članu Predsjedništva BiH iz RS-a za proglašenje Zorana Milanovića za personu non grata od strane Predsjedništva BiH.

Predsjedništvo PDP-a zadužuje Klub zastupnika PDP-a da u najkraćem roku izradi i uputi na usvajanje od strane NSRS-a. Rezoluciju o osudi sramnog odlikovanja 103. brigade HVO-a i proglašenje Zorana Milanovića nepoželjnom osobom, poštujući nadležnosti i zakonske mogućnosti institucija i organa Republike Srpske.

'Predsjedništvo PDP-a pokreće ovu inicijativu s ciljem dobivanja što veće podrške u NSRS-u, kako bi se obavezao član Predsjedništva BiH iz RS-a da ovu točku uvrsti na dnevni red jedne od narednih sjednica Predsjedništva BiH, budući da je Predsjedništvo BiH jedini organ nadležan za donošenje takve odluke", rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Borenović je rekao da u ovom slučaju PDP traži da se odluka donese upravo zbog konkretnih postupaka Zorana Milanovića, a ne zbog službene politike Republike Hrvatske ili odnosa s hrvatskim narodom, jer je Milanović nesumnjivo svojim izjavama i ponašanjem povrijedio interese, čast i dostojanstvo srpskog naroda i Republike Srpske, a samim tim i Bosne i Hercegovine.

'Također, Rezolucija bi donijela službenu osudu Milanovićevih izjava i postupaka kojima u kontinuitetu vrijeđa i omalovažava srpski narod i Republiku Srpsku i to od strane najvišeg zakonodavnog tijela Republike Srpske, kao i konkretne mjere i akcije, koje bi predstavljale odgovor na neprihvatljivo ponašanje Milanovića. Rezolucija treba da se odnosi na niz neprihvatljivih postupaka, od nazivanja Srba 'šakom jada', drugih vrijeđanja poput korištenja termina "opančari", pa sve do posljednjeg, najtežeg slučaja, sramnog odlikovanja 103. brigade HVO-a u Derventi 26. ožujka ove godine, čime je povrijedio čast i dostojanstvo svih građana Republike Srpske. Tražit ćemo i zabranu veličanja i obilježavanja jedinica tzv. Armije BiH i HVO koje su činile zločine nad našim narodom', poručio je Borenović.

Traže od svih institucija, organa i dužnosnika Republike Srpske, te njenih predstavnika u institucijama BiH da ne ostvaruju službene ili neslužbene susrete, odnosno da izbjegavaju bilo kakav kontakt s Milanovićem. Ova obaveza se odnosi ne samo na prostor Republike Srpske i BiH, nego na bilo kakve izravne kontakte, bilo gdje u svijetu.