POD VELOM TAJNOSTI

Traju konzultacije oko odgovora Rehnu

31.03.2009 u 11:17

Bionic
Reading

Hrvatska još uvijek razmatra prijedlog povjerenika Europske komisije za proširenje Ollija Rehna u vezi rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora, kazao je u utorak za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun ističući da je hrvatsko stajalište o tom pitanju jasno

ZAGREB - "Konzultacije o Rehnovom prijedlogu još traju ali hrvatsko stajalište dobro je poznato - odvajanje bilateralnog pitanja od pregovaračkog procesa, trenutačna deblokada pregovora i izlazak pred Međunarodni sud pravde", rekao je Dragun

Rehn je prošloga tjedna u Češkoj iznio novi prijedlog za rješenje hrvatsko-slovenskog spora, te Zagrebu i Ljubljani do ponedjeljka navečer dao rok za odgovor.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar izjavio je u ponedjeljak poslije podne da i Slovenija još proučava najnoviji prijedlog europskog povjerenika za proširenje o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom.

Najnoviji Rehnov prijedlog još uvijek je skriven od javnosti, a pojedini mediji navode da je riječ o svojevrsnoj ad hoc arbitraži koja bi se temeljila na međunarodnom pravu, što traži Hrvatska, i uz poštovanje "načela pravičnosti", na čemu inzistira Slovenija.

Najkonkretnije što je povjernik Rehn do sada rekao o tom prijedlogu jest da se on kreće unutar onoga što predviđa Pregovarački okvir, koji se poziva na Povelju UN-a, a koja definira nekoliko postupaka za mirno rješenje graničnih prijepora. Prema Rehnu, dvije strane mogu izabrati neki od tih postupaka - pregovore, istražno povjerenstvo, posredništvo, pomirenje, arbitražu, sudsko rješenje, obraćanje nekoj regionalnoj agenciji ili neki drugi mirni način.

Na posljednjem trojnom sastanku Rehna, Jandrokovića i Žbogara prošlog tjedna obavljena je preliminarna rasprava o prijedlogu, a dvije su se strane obvezale da će brzo odgovoriti na njega. Sljedeći trojni sastanak predviđen je za srijedu u Bruxellesu.