KAD GA ODSUKAJU

Trajekt 'Marko Polo' biti će popravljen

09.11.2009 u 17:42

Bionic
Reading

Jadrolinija namjerava popraviti brod 'Marco Polo' nakon odsukavanja s otočića Sita te s tim u vezi već ima spremnu projektnu dokumentaciju za nadogradnju i modernizaciju tog broda za sljedeće razdoblje s punim kapacitetom putnika i vozila i nakon 2010. godine, priopćila je danas uprava te tvrtke.

U priopćenju uprava Jadrolinije ističe da se sva oštećenja i moguća dodatna oštećenja pri odsukavanju ne mogu precizno utvrditi prije nego što se u doku utvrdi stupanj oštećenja na osovinskom vodu.'U ovom trenutku nemamo spoznaje koje bi upućivale na to da je jedino isplativo rješenje potpuni gubitak broda', priopćila je uprava.

Uprava navodi da je odmah nakon nasukavanja 'Marca Pola' na otočić Sit 24. listopada s uglednom hrvatskom tvrtkom Jadranskim pomorskim servisom iz Rijeke sklopila standardni ugovor o spašavanju tipa 'no cure - no pay'. Po tom ugovoru, Jadranski pomorski servis ima pravo na nagradu ako spasi brod za iznos manji od njegove vrijednosti. Ako je spašavanje neuspješno, taj servis ne dobiva nagradu.

Nagrada je pokrivena standardnom policom osiguranja za trup i stroj te iznosi četiri milijuna američkih dolara. Jadranski pomorski servis pokrenuo je odsukavanje teglenjem, a nakon pomaka broda od dva metra utvrđeno je da treba angažirati dodatne snage, navodi se u priopćenju.

Radi toga je uključena nizozemska tvrtka 'Smith Salvage' iz Rotterdama. Ona i Jadranski pomorski servis izradili su detaljni plan odsukavanja broda s datum njegove primopredaje 20. studenoga u brodogradilištu Malom Lošinju. Za tu operaciju Jadrolinija je u dogovoru s osiguravateljem Croatia osiguranjem ponudila 1,15 milijuna američkih dolara i jamstvo plaćanja na dan primopredaje broda.

'Nemamo razloga sumnjati da ugledni partneri Jadranski pomorski servis i 'Smith Salvage' neće uspješno obaviti povjereni im zadatak', ističe uprava Jadrolinije i dodaje kako je očito da će po polici osiguranja ostati dovoljno novca da se brod dovede u stanje prije havarije.