NAJMANJE DESET POGINULIH

Tornado poharao Mississippi

25.04.2010 u 09:37

Bionic
Reading

Američku državu Mississippi pogodio je snažan tornado širok gotovo dva kilometra, koji je iza sebe ostavio najmanje 10 mrtvih i na desetke ranjenih

Dan nakon prolaska razornog tornada, koji je iza sebe ostavio najmanje 10 mrtvih i na desetke ranjenih, američka savezna država Mississippi zbraja štete i strahuje da bi broj poginulih mogao rasti, javlja CNN.

Najmanje 10 ljudi, među kojima troje djece, poginulo je u tornadu koji je pogodio Mississippi u subotu po mjesnom vremenu, a deseci su ozlijeđeni. Tornado širok gotovo kilometar i pol s vjetrovima koji su puhali brzinom od oko 240 kilometara na sat prozročio je veliku materijalnu štetu u Mississippiju, a pogodio je i obližnje države Louisianu, Arkansas i Alabamu.

Srušio je do temelja crkvu i kuće u Yazoo Cityu, odnio krovove, prevrtao automobile i pokidao električne vodove. Veći dio Mississippija ostao je bez struje, a dijelovi državnih autocesta su zatvoreni zbog srušenog drveća.

Guverner Mississippija Haley Barbour, koji se za vrijeme tornada nalazio u svom domu u Yazoo Cityju, izjavio je da je to bio "divovski" tornado te da se činilo da je na nekim mjestima bio širok nekoliko kilometara.

Dužnosnici strahuju da bi broj mrtvih mogao rasti dok spasilačke ekipe raščišćavaju ruševine. U operaciji potrage i spašavanja sudjeluje i Nacionalna garda.

"Predsjednik Barack Obama izviješten je o tragediji u Mississippiju i Bijela kuća pomno prati stanje", rekao je njezin glasnogovornik Bill Burton.