nestranački zastupnik

Torjanac za besplatno parkiranje i pomoć samostalnim novinarima

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 05.05.2020 16:44
  • Objavljeno 05.05.2020 u 16:44
Marko Torjanac

Marko Torjanac

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nestranački zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Marko Torjanac predložio je u utorak da se na dnevni red sjednice zakazane za 7. svibnja uvrsti uvođenje besplatnog parkiranja na cijelom području Zagreba i pomoć Grada samostalnim novinarima

Torjanac je na konferenciji na novinare rekao da besplatno parkiranje od 1. svibnja do 1. kolovoza predlaže na temelju prakse koja se provodi u gotovo cijelom svijetu, primjerice u Austriji su gotovo svi gradovi omogućili besplatno parkiranje.

Besplatno parkiranje potrebno je i iz zdravstvenih i ekonomskih razloga jer se zbog koronavirusa savjetuje što manje korištenje javnog prijevoza, a plaćanje parkiranja je dodatan ekonomski udar na građane.

Smatra da bi grad veličine Zagreba sa svojim gospodarstvom i visinom prireza trebao moći izdržati krizu godinu dana, a da njegovi građani to ne osjete.

U tom će smislu na predstojećoj sjednici pokrenuti i pitanje neprimjerenog 100-postotnog povišenja naknade za grobna mjesta, u trenutku kada su mnoga gradska groblja oštećena u potresu.

Pomoć samostalnim novinarima

Torjanac je za skupštinsku sjednicu predlaže i točku o pomoći Grada samostalnim novinarima koji su mu se obratili s molbom da se donesu četiri mjere za razdoblje od 1. svibnja do 1. studenog.

Traže besplatan parking i javni prijevoz, da im se do 1. studenog omogući poček u plaćanjima računa Gradu i Holdingu, a onima koji mjesečno zarade ispod 1200 kuna da se te naknade i oproste.

Također predlažu da se od proračuna za idući natječaja koji Grad raspisuje za medije 20 posto odvoji za samostalne novinare.

Torjanac smatra da su to minimalne, vrlo skromne mjere humanitarnog karaktera pa očekuje da će to na sjednici biti podržano.

Referirajući se na točku dnevnog reda kojom gradonačelnik Milan Bandić traži stavljanje izvan snage zaključka o hitnoj dodjeli sredstava javnim i nezavisnim subjektima u kulturi, te pomoć u plaćanju troškova prostora, Torjanac je ustvrdio da je riječ o "Bandićevom udaru na kulturu Zagreba".

Apelirao je na premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića da naloži zagrebačkom HDZ-u da glasa protiv toga.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!