PADAJU REKORDI

Toplinski val stigao u Europu, rekordna temperatura u Bordeauxu

23.07.2019 u 20:25

Bionic
Reading

Kratak, ali snažan toplinski val zahvatio je u utorak sjeverozapadnu Europu pojačavajući strah od još veće suše, a rekordna temperatura izmjerena je u francuskom gradu Bordeauxu

U utorak poslijepodne u Bordeauxu je izmjereno 41,2 Celzijeva stupnja, što je novi toplinski rekord.

Temperature će idućih dana nastaviti rasti u čitavoj zapadnoj Europi, ali već u petak počet će padati, predviđaju meteorološke službe.

Vlasti u francuskoj prijestolnici uvele su treći od četiri stupnja plana obrane od ekstremnih temperatura koji predviđa otvaranje "dvorana za osvježenje" u javnim objektima te postavljanje privremenih javnih česma i raspršivača vlage kao i niz mjera namijenjenih starijim osobama, najvećim žrtvama ljetnih žega koje su 2003. samo u Francuskoj odnijele 15.200 života.

Slične se mjere provode i u drugim europskim gradovima. U Beču, u Austriji, gradske vlasti su pomogle u razvoju nove aplikacije pod nazivom "Gradske oaze" pomoću koje stanovnici mogu pronaći mjesta za osvježenje: parkove, fontane i slično.

Sudionici biciklističke utrke Tour de France češće piju, svakog sata dobivaju tri boce ili 1,5 l vode.

Druga žrtva toplinskog vala je francuska elektrokompanija EDF koja je ovog tjedna morala zaustaviti dva nuklearna reaktora u elektrani u Golfechu, na jugozapadu Francuske, zbog temperature vode u rijeci Garonnei koja se koristi za hlađenje reaktora.

U Belgiji se upozorenje na "jaku žegu" u utorak odnosi na sve dijelove zemlje osim obale i na snazi je do petka u ponoć. Očekuje se temperatura veća od povijesnog rekorda, 38,8 Celzijevih stupnjeva, zabilježenog 27. lipnja 1947.

U zapadnoj Flandriji guverner je u utorak izdao zabranu pušenja i paljenja vatre na otvorenom zbog opasnosti od požara.

I u Nizozemskoj je proglašen "narančasti" alarm, osim najsjevernijih otoka.

U Njemačkoj bi se živa ovih dana mogla popeti do 41 u okolici Koelna, a u saveznoj pokrajini Saarskoj očekuje se rušenje rekorda iz 2015. kada je izmjereno 40,3 stupnja, objavila je njemačka meteorološka služba DWD.

Britanske vlasti za javno zdravstvo preporučile su Britancima da hodaju po hladu i suzdržavaju se od "pretjerane" konzumacije alkohola.

  • +4
Val vrućina u Europi Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na jugoistoku Engleske u četvrtak se očekuje 37 stupnjeva, što je više od najviše temperature izmjerene u srpnju (36,7 stupnjeva) i približava se povijesnom rekordu iz kolovoza 2003. kada je bilo zabilježeno 38,5 Celzijevih stupnjeva.

"Toksičan spoj" vlažne topline i peluda "mogao bi biti iznimno opasan za 5,4 milijuna ljudi u Velikoj Britaniji koji pate od astme", upozorio je Andy Whittamore iz Asthme UK.

Ovaj toplinski val - drugi u manje od mjesec dana, nakon onog krajem lipnja - pojačava strah od ekstremne suše u budućem razdoblju.

Dok novi toplinski val zapljuskuje Europu u Francuskoj boravi mlada švedska aktivistkinja za borbu protiv klimatskih promjena Greta Thunberg koja je u utorak održala govor u Narodnoj skupštini.