kuhani i pečeni

I Aljaska se prži: Rekordno visoke temperature stižu s 'neobičnim' toplinskim valom

05.07.2019 u 17:16

Bionic
Reading

U sljedećih pet dana na Aljasci se očekuju dosad nezamislive temperature koje će se penjati do 30 Celzijevih stupnjeva

'Očekujte rekordne ili gotovo rekordne visoke temperature svaki dan', objavio je National Weather Service u svojoj kratkoročnoj prognozi za južnu i središnju Aljasku. Agencija je dodala da bi se temperature mogle nadmašiti rekord od 14. lipnja 1969. godine, kad je u Međunarodnoj zračnoj luci Anchorage izmjereno 29,4 Celzijevih stupnjeva.

'Sasvim je vjerojatno da će temperaturni rekordi padati tri do pet dana zaredom', rekao je Brian Brettschneider, klimatolog sa sveučilišta u Fairbanksu. 'A to je definicija neobičnog.'

Ekstremne temperature dolaze nakon rekordno suhog lipnja na Aljasci i najtoplijeg lipnja u povijesti.

Toplinski val pogodio je Aljasku Izvor: Društvene mreže / Autor: LifeGoesNorth

Toplinski val posljedica je grebena visokog tlaka koji prekriva cijelu državu. Toplinski valovi obično nastaju kao rezultat složene mješavine čimbenika, ali Rick Thoman, klimatolog iz Fairbanksa, misli da je riječ o posljedicama klimatskih promjena.

'Ovakvi ekstremni vremenski događaji su logična posljedica zagrijavanja', rekao je Thoman. 'Klimatske promjene možda nisu uzrok, ali svakako pridonose ovakvim događajima.'

Velike vrućine muče tamošnje stanovnike koji nisu pripremljeni zaekstremne vrućine.

'Naše su kuće izgrađene kako bi se u njima grijali. Mi smo zemlja leda i hladnoća i u našim kućama nema klima uređaja. Ljeti se kuće hlade noću, no sad dan traje 19 sati. Zamislite samo kako je to kad vam punih 19 sati sunce tuče o prozore', požalio se Brettschneider.