PROLJETNA BERBA

Top 5 divljih jestivih biljaka koje beremo u proljeće za pripremu ukusnih jela

18.03.2023 u 16:43

Bionic
Reading

Kopriva, maslačak, srijemuš, bokvice su najbolji izbor, ali za njima ne zaostaju ni mladi izdanci japanskog dvornika

Proljeće donosi obilje biljaka koje možemo iskoristiti za pripremu ukusnih jela. Jestive divlje biljke su važan izvor hranjivih i korisnih tvari koje će okrijepiti organizam nakon zime.

Njihova prednost je što su lako dostupne, ali ih treba brati daleko od prometnica i bilo kakvih onečišćenja. Najbolje je da berbu obavite što dalje u prirodnoj sredini. Prilikom berbe morate biti potpuno sigurni da prepoznajete biljke i dozvoljava li zakonska regulativa branje i sakupljanje određene vrste. Ne uništavajte cijelu biljku, omogućite im da nastave dalje rasti, piše Agroklub.

Top pet divljih jestivih biljaka

1. Kopriva Urtica dioica je svima dobro poznata i omiljenija proljetna namirnica. Bogata je željezom, krijepi i čisti organizam od otrova. Beru se mladi, sočni listovi koji ne žare.

Kao namirnica u kuhinji je svestrana. Alternativa je upotrebi špinata i blitve. Od nje se pripremaju juhe i razna variva, pite, jela s jajima, poha se. Od nje se pravi ukusan čips, ljekovit čaj, čak i pivo. Kada se svježe ubrani listovi blanširaju, prokuhaju, gube moć žarenja. Ne zaboravite rukavice kada pođete u berbu.

2. Maslačak Taraxacum officinale je svima poznata jestiva vrsta. Beru se mladi listovi koji se mogu koristiti svježi u salatama ili u raznim jelima gdje se termički obrađuju. Vrlo su cijenjena zamjena za mlado zelje. Korijen se koristi kao zamjena za kavu ili u receptima gdje se koristi korjenasto povrće. Berbu listova i vađenje korijena obavite prije cvjetanja. Cvjetovi su mu također ukusni i koriste se u salatama. 

3. Divlji bijeli luk, medvjeđi luk ili srijemuš Allium ursinum je šumska divlja i vrlo ljekovita biljka (naslovna fotografija, op.ur.). Prepoznaje se po intenzivnom mirisu na češnjak, ali ga često zamjene s otrovnom đurđicom Convallaria majalis.

Beru se mladi listovi koji se stavljaju u salate, ali se od njih pripremaju pesto, juhe, variva, pite, fil za punjena peciva. Često se kombinira s jajima i sirom.

4. Japanski dvornik Reynoutria japonica je vrlo invazivna vrsta. Otkako je unesen brzo se raširio. Raste izuzetno brzo, 3 cm dnevno. Jak je kompetitor, odnosno potiskuje druge biljke sa staništa i brzo se širi. Može probiti beton.

Međutim, njegovi mladi izdanci koji izgledaju poput šparoge, su odlična zamjena za rabarbaru. Praktično je može zamijeniti u svim receptima u kojima se koristi. Mogu se jesti sirovi ili kuhani. Od njega se priprema ukusan džem, a u kombinaciji s đumbirom dodaje se u votku.

5. Bokvice ili trputac Plantago major i Plantago lanceolata su korovske biljke koje lako prepoznajemo. Listovi se mogu koristiti tijekom cijele godine, a ne sami u proljeće. Međutim, u proljeće su najmekši i najsočniji i to je najbolji trenutak da u njima uživate. Mlade listove možemo dodati u salate, a odlična su zamjena za kupus i kelj.

Pored ovih biljaka ne zaboravite divlje šparoge, listove kiselice, mrtvu koprivu, mišjakinju i brojne druge vrste koje ne samo da su ukusne već doprinose vašem zdravlju.