Situacija je relaksiranija

Tomislav Ćorić potvrdio: Od utorka ćemo znatno jeftinije točiti gorivo u naše rezervoare

20.03.2022 u 22:54

Bionic
Reading

Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a, a govorio je o opskrbi plinom, vlastitoj proizvodnji plina, porastu cijena, ali i Vladinim mjerama.

Ministar gospodarstva je kazao da Hrvatska ni u kakvim uvjetima neće patiti od nedostatka plina. Sada zadovoljavamo oko 30% svojih potreba. Vjeruje da bi naredne godine mogli imati povećanje proizvodnje u odnosu na trenutnu proizvodnju i doći do 40% pokrivanja domaćih potreba

'S druge strane, alternativni dobavni pravac, LNG na otoku Krku je apsolutno jamstvo da naše gospodarstvo, naši građani neće ostati bez plina bez obzira na razvoj događanja na istoku Europe. I tu je Hrvatska u specifičnoj situaciji u odnosu na najveći broj europskih zemalja, puno, puno bolje nego većina njih', smatra Ćorić.

Na upit jesmo li sigurni, kada govorimo o LNG terminalu na Krku, da će taj plin ostati u Hrvatskoj s obzirom na to da su zakupci strane tvrtke, ministar je kazao da su zakupci i neke domaće i neke strane tvrtke, ali događanja najgoreg scenarija značilo bi zapravo prestanak trgovanja na Baumgartenu kao referentnom tržištu i zapravo, nestanak plina u Europi.

'Ne vjerujemo da će se to dogoditi, ali kada bi se i dogodilo, naš alternativni pravac dozvoljava, uz našu proizvodnju, da zadovoljimo najveći dio naših potreba'.

Potrebe ćemo, namiriti, no po kojoj cijeni?

'Cijena plina je, nažalost, orijentirana na tržištu i na nju se ne može značajnije utjecati. Ono na što mi, kao Vlada moramo obratiti pozornost je količina, odnosno dostatnost u količinama. To smo izgradnjom LNG terminala na Krku osigurali za dugi, dugi niz godina. Tu straha nema.

Vlada je donijela uredbu, ukida se zelena naknada, kada će se početi primjenjivati?

'Svakog utorka imamo nove cijene goriva, one se računaju kao prosjek 5 dana prošlog tjedna. Ovaj tjedan je vis-a-vis cijena bio dobar u odnosu na prošli, cijene su pale na referentnim tržištima. Pored toga, koraci Vlade, odnosno naši koraci smanjenja dijela trošarina, s druge strane, ograničavanje marži i s treće strane, ukidanje zelene naknade, dovesti će do toga da ćemo od utorka znatno jeftinije točiti naše rezervoare. Dakle, što se tiče dizela, nešto iznad 12 kn, što se tiče benzina, odnosno, eurosuper, ispod 12 kn, što se tiče plavog dizela nešto malo iznad 8 kn. Dakle, značajno smanjenje u odnosu na prošli tjedan', potvrdio je ministar Ćorić ono o čemu je tportal već pisao.

Kazao je i da se zelena naknada ukida odmah. Ministar se nada da će cijene stagnirati na ovoj razini, da neće doći do značajnijeg povećanja u narednim tjednima.

'U svakom slučaju, od utorka je situacija puno relaksiranija. Tome smo se i nadali, u tom smjeru je Vlada RH donosila mjere. Zbog rata u Ukrajini su i cijene hrane porasle', dodao je.

Dotaknuo se i mogućih poskupljenja cijena hrane. Ćorić je kazao da je hrvatska proizvodnja relativno velika i zadovoljava naše potrebe. Također je kazao da su naše robne zalihe relativno izdašne i ne vjeruje da će doći do kakvih problema u opskrbi na teritoriju RH.