STALNA POSKUPLJENJA

Nije vam ništa jasno oko ukidanja naknade zbog koje bi trebalo pojeftiniti gorivo? Evo kako je to Vlada zamislila i koliko bi trebale pasti cijene

17.03.2022 u 12:50

Bionic
Reading

Vlada je u četvrtak donijela uredbu kojom se radi suzbijanja poskupljenja goriva distributerima do kraja godine bitno smanjuje posebna naknada za okoliš zbog nestavljanja biogoriva na tržište, s 30 lipa na jednu lipa do megadžulu (MJ), što bi u maloprodaji trebalo rezultirati s 50 lipa nižom cijenom goriva po litri.

Prema do sada važećoj uredbi, ako obveznik (distributer/opskrbljivač benzinskim i dizelskim gorivima) ne stavi na tržište minimalni propisani udjel biogoriva, mora platiti naknadu Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Mario Šiljeg objasnio je da je smisao Vladine stabilizacija cijene goriva uslijed nekontroliranog porasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskom tržištu, prije svega uzrokovanih poremećajima opskrbe uslijed ukrajinske krize Posebna naknada bit će tako jednu lipu MJ. Do sada je iznosila najviše 30 lipa po MJ.

Ta mjera bi, najavljeno je početkom tjedna, trebala omogućiti prosječni pad cijena goriva do pola kune po litri.

Vlada je izmijenila i Uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata čime se radi dodatne zaštite potrošača intervenira u formulu kojom se utvrđuje najviša maloprodajna cijena naftnih derivata, tako da se ne uračunava dio cijene vezane uz troškove prijevoza i manipulacije biogorivima.

Gorivo je u utorak opet poskupjelo. Osnovni benzin "eurosuper 95" od utorka se na većini benzinskih postaja u Hrvatskoj prodaje po 13 kuna što je 82 lipe skuplje nego jučer, osnovni "eurodizel" poskupio je za 1,40 kunu, dok su dizelska premium goriva skuplja od 15 kuna po litri. Vlada za idući tjedan očekuje smanjenje cijena.