prva godina vlasti

Tomašević govorio o obnovi, roditeljima odgojiteljima, pucanju cijevi: Biti gradonačelnik glavnog grada u ovoj situaciji, nije lako

05.05.2022 u 23:41

Bionic
Reading

Što je mislio napraviti, a nije? Što je mislio da će napraviti, a nije? Iza Tomislava Tomaševića za 20-ak dana bit će prva godina od kada je stigao na čelo glavnog grada. Gostujući u RTL Direktu rekao je kako 'bi izdvojio dvije stvari'

'Nisam očekivao da skoro godinu dana nakon vlasti mi i dalje nemamo obnovu privatnih zgrada u Zagrebu nakon potresa. To ni u najluđim snovima nisam zamišljao, posebice jer je grad napravio sve. Neka netko kaže iz državnih institucija što smo još mogli napraviti a da pomognemo da se to dogodi. Čim smo došli na vlast napravili smo preglede zgrada koje nisu bile pregledane nakon potresa u Petrinji, napravili mobilne timove koji su posjetili građane i nisu ispunili prijave za Ministarstvo i Fond, posudili smo i svoje zaposlenike, odvojili novac u proračunu za to, po zakonu smo podijelili na tri natječaja financijsku pomoć…

Građanima je manje bitno tko je kriv, žele rezultati. Iz te perspektive to je grad u kojem živim i za koji sam odgovoran. Ako u njemu nema obnove, bez obzira čija je to zakonska odgovornost građani će to zamjerati i ovoj gradskoj vlasti. Svjestan sam toga i moje strpljenje je preko ruba. Bila je za travanj najava da će krenuti neka gradilišta i nisu', kazao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević gostujući u RTL Direktu.

Tomašević je kazao i da ga frustrira zakonodavni okvir. Ističe kako je to posebice kad je riječ o preustroju gradske uprave. Kaže da je mislio da će 'to puno brže napraviti'. 

'Ono što smo rekli smo napravili, oko smanjenja broja ureda. Tu dolazi dubinski posao, restrukturiranje po uredima. Što se tiče natječaja, u 300 gradskih ustanova smo promijenili upravna vijeća, svi direktori gradskih poduzeća su izabrani na javnom natječaju, većina je došla iz privatnog sektora, a većinu nisam ni vidio do natječaja. Izabrali smo najbolje ljude, bez da imaju ikakvu stranačku iskaznicu ili vezu', kazao je Tomašević.

Komentirao je i je li mislio da će toliko vremena provoditi baveći se starim problemima. Rekao je da ne odustaje od obećanja da u svakom kvartu bude dostupan vrtić. 

Kazao je i da mjera roditelj odgojitelj nije dala efekt koji je trebala dati te da je odluka Skupštine zakonita.

Tomašević je komentirao i slučaj Mirele Čavajde te što planira napraviti s obzirom da je bolnica Sv. Duh u vlasništvu Grada Zagreba.

'Bolnica Sv. Duh obavlja prekide trudnoće od 10 mjeseca do 22., ali ne nakon 22., što je ovdje slučaj. Povjerenstvo je zaključilo u zakonskom roku da postoje indikacije. Ono što kaže osoblje Sv. Duha da nemaju iskustva s tim. Ono što je meni neprihvatljivo kada govorimo o prekidima trudnoće zakonski dozvoljenima, do 10. tjedna bez medicinskih indikacija, u gradskoj bolnici Sv. Duh svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. To mi je neprihvatljivo, da se u gradskoj bolnici takva stvar dogodila. Očekujem od novog vodstva bolnice da se to riješi. Privremeno se to rješava na način da je sklopljen ugovor s bolnicom Merkur, tu očito nešto ne odgovara i ne funkcionira na razini Hrvatske ako 60 posto liječnika ima priziv savjesti, a u Sloveniji koja ima isti zakon je to samo 3 posto. Ne mogu to promijeniti na razini Hrvatske, to očekujem od ministra zdravstva i Vlade, ali ono što mogu i moram je ono što je vezano uz Sv. duh kao najveću gradsku ustanovu i to očekujem od novog vodstva', kazao je.

Tomašević je komentirao i ima li plan za pucanje cijevi u Zagrebu.

'Nema tu velike mudrosti. Pucaju magistralni cjevovodi stari više od 60 godina. Novac koji se uzeo na međunarodnom tržištu za obveznice koje su se izdale, koji je trebao ići u vodoopskrbnu mrežu, nije otišao u tu svrhu. 200 milijuna kuna smo u zadnjih godinu dana u vodoopskrbnu mrežu. Za cijelu, da je moderniziramo i smanjimo gubitke, potrebno je oko 2 milijarde kuna i većinu novca ćemo povući iz EU fondova i taj proces će trajati 7-8 godina. Dobar dio političara će reći ako će biti gotovo za 8 godina, zašto da to radim. Ali onda se nikada neće riješiti. Ni pokojni gradonačelnik nije mislio da će netko drugi rješavati te probleme. Hoće li se to vidjeti ili netko drugi završiti, mi ćemo to napraviti jer vjerujemo u tome. Gledat ćemo što je interes grada bez obzira je li to politički oportuno ili ne', kazao je Tomašević.

U njegovom predizbornom programu je pisalo da je grad zapušten, opterećen dugovima, ruševnim mostovima, štetnim projektima. Tomaševiće je kazao da što se tiče ruševnih mostova da su otvorili dva mosta koja su ojačana i da rade sve da mostove ojačaju, da stave biciklističke staze gdje fale.

'Od cjevovoda, ruševnih mostova, nereda u gospodarenju otpadu… Grad je ovisio o nekoliko privatnih tvrtki za gospodarenje otpadom. Rekli smo da ćemo to riješiti i to rješavamo. Vezano za glomazni otpad koji ovisi o privatnim tvrtkama više ne ovisi. Priče o tome da će grad biti Napulj, da će otpad biti na ulicama, gdje su ljudi koji su to govorili? Imamo skladište koje je u vlasništvu grada, koje je otvoreno nakon 17 godina što je bilo izgrađeno, riješili smo dozvole, nabavili drobilice, rade, a prije toga se glomazni otpad odvajao na platou u Jakuševcu, nakon toga se drobi, kao što bi se drobio da to radi privatno poduzeće. Ovako nastaje 40 milijuna kuna uštede. Sve što smo rekli da ćemo napravit, unatoč pritiscima, smo napravili', kazao je.

Komentirao je i hoće li biti poskupljenje komunalnih usluga.

'Do sada nije bilo jednog poskupljenja. Apsorbirali smo rast cijena i energenata, kako će dalje ići cijene tako ćemo i mi morati korigirati puno usluga', kazao je.

'Ono što želim je unaprijediti javni sustav prijevoza. ne možemo povećavati cijene, a da se ne unaprijedi usluga. Do kraja godine mogu najaviti 65 novih autobus,a do kraja mandata kupovina 60 novih tramvaja. Nakon 20 godina se širi tramvajska mreža u Zagrebu. Do kraja godine ćemo riješiti dozvole za prugu po Heinzelovoj od Zvonimirove do Vukovarske, a druga faza do okretišta u Savišću. To je jedna od trasa, to je projekt od 140 milijuna kuna, dobar dio toga ćemo financirati iz EU sredstava, idemo onako kako smo rekli da ćemo ići', kazao je.

Na kraju je kazao i da uopće ne razumije Milana Bandića, ali da razumije poštene gradonačelnike.

'Biti gradonačelnik glavnog grada u ovoj situaciji nije lako. Ne žalim se, tempo je brutalan. Na to sam bio spreman i potpuno smo odlučni. Građani mi kažu da izdržim, naravno da ću izdržati', kazao je Tomašević.