klub zastupnika lijevog bloka

Tomašević: Sporazum o pročišćivanju otpadnih voda štetan za Zagreb

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.07.2019 11:07
  • Objavljeno 09.07.2019 u 11:07
Tomislav Tomašević,  Zlatko Nikolić i Svibor Jančić

Tomislav Tomašević, Zlatko Nikolić i Svibor Jančić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Tomislav Tomašević i klub zastupnika Lijevog bloka upozorili su utorak na problem sporazuma o pročišćivanju otpadnih voda, za koji tvrde da je štetan jer konzorciju od tri kompanije daje gotovo 40 posto dobiti od koncesije

'Točka za koju vjerujemo da će proći ispod radara zbog GUP-a jest sporazum o pročišćivanju otpadnih voda za koji smo materijale dobili tek prošli tjedan, a za koji je i Državna revizija 2014. ustvrdila da je štetan jer koncesionaru donosi dobit od gotovo 40 posto', kazao je Tomašević na konferenciji za novinare uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine.

Dodao je da konzorcij od tri tvrtke godišnje od ugovora sa Zagrebom zaradi 400 milijuna kuna, a što smatraju štetnim za javni interes.

'Podsjećamo da je direktor te tvrtke prije tri godine uhićen, a početkom ove godine mu je potvrđena optužnica za mito i razne zlouporabe u poslovanju', poručio je Tomašević te je naglasio da Gradska uprava sada opet želi sklopiti ugovor koji smatraju jednako štetnim kao i prošli.

Klub zastupnika Lijevog bloka osvrnuo se i na Gradski urbanistički plan za koji kažu da je nezakonit.

'Tko od zastupnika Gradske skupštine digne ruku sutra za izmjene GUP-a, preuzima na sebe političku i pravnu odgovornost, jer apsolutno odgovorno tvrdimo da su izmjene, ovakve kakve su sada, nezakonite, i zbog procedure i zbog sadržaja', naglasio je Tomašević.

Izmjene su po njima nezakonite jer krše prostorni plan Grada Zagreba, a posebice u prenamjeni Hipodroma i Zagrebačkog Velesajma.

'GUP mora biti u skladu s prostornim planom Grada Zagreba, to sada nije slučaj, primjerice Hipodrom koji ima rekreativnu namjenu, sada mu je dodana ona za mješovitu namjenu, što krši prostorni plan koji je zakonski iznad GUP-a', zaključio je Tomašević.

Tomašević je još podsjetio na amandmane klubova HDZ i Bandić Milan 365 koje su predali preko vikenda, a koje smatra 'najbezobraznijim amandmanima u povijesti Gradske skupštine'. HDZ traži prenamjene zelenih površina u stambene ili mješovite, dok klub Milana Bandića traži povećanje iskoristivosti, to jest izgradivosti u donjogradskim kvartovima za čak 50 posto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!