DESECI MILIJUNA ŠTETE

Optužnica za aferu Pročistač: Za unosan posao - masni mito i adaptacija stana

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 23.03.2018 12:23
  • Objavljeno 23.03.2018 u 12:06
Ante Pavić, direktor Zagrebačkih otpadnih voda (u sredini)

Ante Pavić, direktor Zagrebačkih otpadnih voda (u sredini)

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

USKOK je podignuo optužnicu u aferi Pročistač protiv direktora Zagrebačkih otpadnih voda Ante Pavića, Damira Vuljanka, Darka Turopoljca i Hannesa Schweitzera zbog niza kaznenih djela, uključujući primanje mita i zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Optužnicom se Paviću stavlja na teret da je, od početka 2005. do listopada 2008. godine, kao prokurist i direktor društva Zagrebačke otpadne vode (ZOV), koncesionara na Projektu infrastrukturnih objekata za potrebe izgradnje Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Grada Zagreba (CUPOVZ) i kao odgovorna osoba u vođenju poslova drugog društva – glavnog izvođača radova, koje je nadležno za odabir podizvođača radova na navedenom Projektu, od Turopoljca zatražio da mu kao nagradu, za poduzimanje potrebnih radnji da se njegovu društvu dodijele poslovi građevinskih radova te prihvate neosnovano uvećane i tehnički manjkave ponude društva, besplatno adaptira stan te da mu tijekom izvođenja građevinskih radova kontinuirano isplaćuje točno neutvrđenu novčanu nagradu, na što je Turopoljac pristao.

U cilju realizacije toga, Pavić je od Schweitzera, zaposlenika društva koje je preuzelo obvezu izgradnje infrastrukturnih objekata u sklopu projekta CUPOVZ te sve obveze tog društva u vezi s navedenim prema Gradu Zagrebu, koristeći se autoritetom položaja i kao njegov neposredno nadređeni, zatražio da protivno obvezi provođenja pozivnih natječaja društvu Turopoljcu fingiranjem natječajnih procesa osigura dodjelu poslova po neosnovano uvećanim cijenama građevinskih radova te naplatu istih na štetu društva ZOV, na što je Schweitzer pristao.

Za dobivanje navedenih poslova Turopoljac je, sukladno prethodnom dogovoru, Paviću isplatio točno neutvrđenu novčanu nagradu te mu je besplatno adaptirao stan u vrijednosti od 52.469,95 kuna, dok je Turopoljčevu društvu pribavljena nepripadna imovinska korist od najmanje dva milijuna kuna, a društvo ZOV je oštećeno za 5,6 milijuna kuna, navodi USKOK na svojim stranicama.

Schweitzer je također, od svibnja 2006. do svibnja 2008. godine, kao voditelj Projekta izgradnje sustava Glavnog odvodnog kanala, na traženje Turopoljca, njegovu društvu odobravao plaćanje neizvršenih radova. Tako je Turopoljac društvu s kojim je ugovoreno izvođenje radova ispostavio tri računa u ukupnom iznosu od 7,6 milijuna kuna (bez PDV-a).

  • +7
  • +4

Ante Pavić

Izvor: Cropix / Autor: Vjekoslav Skledar

Račune i popratnu dokumentaciju je potpisao Schweitzer, nakon čega su plaćeni iako navedeni radovi nisu izvedeni te nije postojala valjana i stvarna osnova za njihovo plaćanje, čega su okrivljenici bili svjesni. Nakon toga je Turopoljac kao nagradu Schweitzeru besplatno izveo radove na gradnji njegove kuće u vrijednosti od 446.550,50 kuna.

Na opisani način društvu Turopoljca pribavljena je nepripadna imovinska korist od 7,6 milijuna kuna, društvo s kojim je ugovoreno izvođenje radova oštećeno je za 3,7 milijuna kuna 751.173,97 kuna, dok je Grad Zagreb, na koji je prefakturiran preostali dio troška navedenog društva po ulaznom računu Turopoljčeva društva, oštećen za 4,8 milijuna kuna.

Osim navedenog, stoji u optužnici, Turopoljac je, od početka prosinca 2006. do kraja ožujka 2008. godine, u cilju ostvarenja protupravne imovinske koristi za sebe i druge, od Vuljanka, koji je vodio jedno društvo te bio u mogućnosti da na ime još dva društva osigura sačinjavanje dokumentacije, zatražio da za određenu novčanu nagradu sačini dokumentaciju u kojoj će neistinito biti prikazana poslovna suradnja Turopoljčeva društva s tim društvima, na što je Vuljanko pristao.

Potom je Vuljanko, sukladno dogovoru s Turopoljcem, u više navrata sačinjavao dokumentaciju s neistinitim podacima i predavao je Turopoljčevu društvu koji je zatim, iako su obojica bila svjesna da fakturirani poslovi nisu izvršeni i da nema osnove za njihovo plaćanje, nalagao plaćanje ispostavljenih računa, s time da je dio tako ispostavljenih računa Turopoljac iskoristio za fiktivno zatvaranje obveza prema vlastitom društvu nastalih uzimanjem pozajmica i predujma dobiti.

Pročistač ZOV

Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Uplaćeni novac s računa društava podizao je Vuljanko ili ga je, radi prikrivanja traga nezakonitom tijeku novca, prosljeđivao na račune drugih pravnih i fizičkih osoba koje su isključivo služile za primanje i gotovinsko podizanje uplaćenog novca. Potom je dio podignutog novca Vuljanko osobno ili posredstvom drugih osoba predavao Turopoljcu, a dio je zadržao za sebe i potrebe poslovanja svoga društva.

Na opisani način Turopoljac je, optužuje USKOK, pribavio nepripadnu imovinsku korist od četiri milijuna kuna, Vuljanko je pribavio nepripadnu imovinsku korist od 15,3 milijuna kuna, Vuljankovu društvu je pribavljena nepripadna imovinska korist od 1,2 milijuna kuna, dok je imovina Turopoljčeva društva neosnovano umanjena za 23,5 milijuna kuna, a Turopoljčevo društvo je oštećeno za 13,8 milijuna kuna.

U optužnici je predloženo da se od svih okrivljenika oduzme protupravno stečena imovinska korist, s tim da je u odnosu na Pavića predložena i primjena tzv. proširenog oduzimanja imovinske koristi, odnosno oduzimanje iznosa od 9,5 milijuna kuna, za koji je utvrđeno da predstavlja nesrazmjer između njegovih zakonitih prihoda i rashoda, navodi USKOK.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!