zagrebački gradonačelnik

Tomašević: Ravnateljica KB-a 'Sveti Duh' ima moju podršku

18.05.2023 u 13:39

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da ravnateljica KB-a "Sveti Duh" Ana-Maria Šimundić ima njegovu podršku jer utvrđuje odgovornost u slučaju postupanja s tijelima umrlih pacijenata u Zavodu za patologiju kao što je i obećala, a odgovorni su sankcionirani

"Ne znam zašto je ne bi imala. Utvrđuje odgovornost kao što je obećala i ako je utvrdi, ti ljudi su sankcionirani. To je to. Takve stvari se ne smiju događati", rekao je Tomašević u izjavi za medije nakon otvorenja 57. Floraarta.

Povjerenstvo za unutarnji nadzor Kliničke bolnice "Sveti Duh" utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata u Zavodu za patologiju pa je ravnateljica razriješila pročelnika Zavoda i pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta.

Na pitanje znači li to da za tijela stvarno nije bilo mjesta u hladnjacima ili da su ih namjerno stavili na pod, gradonačelnik je odgovorio kako je neprihvatljivo ako se to doista događa jer postoji jasna procedura. Po proceduri se koristi 12 rashladnih uređaja, a ako taj dan ima više umrlih, oni se moraju staviti na kolica, omotani u plahte i nije dopušteno stavljati ih na pod.

  • +13
Tomašević otvorio Floraart Izvor: Pixsell / Autor: Boris Ščitar

Što se tiče same snimke mrtvih tijela na podu Zavoda za patologiju koja je objavljena u medijima, Tomašević je rekao kako je predana kaznena prijava i policija istražuje je li došlo do kakvog namještanja.

"Ključno je koliko je stara ta snimka. Tvrdilo se da je stara dva tjedna, a podaci o umrlima u Svetom Duhu u četvrtom mjesecu pokazuju da to nije moguće", naveo je. Dodao je i kako se završenoj internoj istrazi pokazalo da postoje odstupanja u izjavama pomoćnog obducenta i pročelnika Zavoda.

Izvor: Cropix / Autor: Ranko Šuvar

"Prema njihovim izjavama pokazalo se da se takva situacija kršenja pravilnika povremeno ipak događala, o čemu Uprava bolnice nije imala nikakvu informaciju niti saznanje, a što je automatski gruba povreda radne dužnosti i zato je Uprava pokrenula postupak za prekid radnog odnosa", pojasnio je Tomašević.

"Pojedinci će odgovarati ako se utvrde nepravilnosti", dodao je. Postupak za prekid radnog odnosa je i dalje u tijeku zbog savjetovanja sa sindikatima. Otpušteni obducent bolnicu je optužio za loše vođenje i naveo kako je u posljednjih godinu dana iz bolnice otišlo preko 200 djelatnika. Tomašević je rekao kako ne zna koliko je osoba dobilo otkaz, ali da danas bolnica, u odnosu na godinu prije kada je došla nova ravnateljica, ima 40 zaposlenika više, a ne 200 manje, a zaposlene su uglavnom medicinske sestre.

"Jako je teško dobiti nove medicinske sestre u bilo koju zdravstvenu ustanovu, cijeli zdravstveni sustav je deficitaran, a te nove dolaze u Sveti Duh jer se rješavaju stvari koje su bile loše godinama, pa i desetljećima", poručio je gradonačelnik.