unutarnji nadzor

KB Sveti Duh: Pročelnik Zavoda za patologiju bit će smijenjen

18.05.2023 u 11:42

Bionic
Reading

Povjerenstvo za unutarnji nadzor KB "Sveti Duh" utvrdilo je propuste u postupanju prema tijelima preminulih pacijenata u Zavodu za patologiju pa je ravnateljica razriješila pročelnika Zavoda i pokrenula izvanredne otkaze za njega i pomoćnika obducenta

Klinička bolnica "Sveti Duh" (KBSD) podsjećaju kako je Uprava, zgrožena javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju, pokrenula proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice.

Događaj je također prijavila policiji i DORH-u.

Istraga bolničkog Povjerenstva za unutarnji nadzor ukazala je na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba - pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta.

Oni su prvotno izjavili da se "Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije" poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća "znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod", stoji u priopćenju.

Na tragu nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali, a o čemu Uprava nije imala saznanja, navedeno je, ravnateljica bolnice Ana-Maria Šimundić donijela je odluku o razrješenju pročelnika Zavoda s dužnosti te odluku o pokretanju procedure izvanrednog otkaza ugovora o radu za pročelnika Zavoda i pomoćnika obducenta.

Odluka će se provesti poštujući proceduru koju propisuju Zakon o radu, Kolektivni ugovor i Pravilnik o radu bolnice.

"U ime bolnice i svih njezinih djelatnika, Uprava KBSD se ispričava obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno. Uprava je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo", stoji u priopćenju.

Krajem travnja pojedini mediji objavili su snimku čitatelja, za koju je tvrdio da je stara nešto više od dva tjedna, a prikazuje umrle osobe poredane na podu mrtvačnice KBSD-a.

Riječ je bilo o najmanje sedam mrtvih tijela koja leže na podu Zavoda za patologiju te bolnice, dok najmanje četiri, pokrivena plahtom, leže na bolničkim transportnim kolicima. Snimka je pokazala i zatvorene hladnjake.

Uprava KBSD-a podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja kako bi se utvrdilo je li netko namjerno izvadio tijela umrlih iz rashladnih uređaja i potom ih snimio na podu bolnice.

Šimundić je zatražila očitovanje predstojnika Zavoda za patologiju Fabijana Kneževića koji je tada izjavio kako u vrijeme kad je navodno nastala snimka, nijedan dan nije bilo preminulih osoba koje su ležale izvan rashladnih uređaja, a kamoli na podu.

Prema Pravilniku, tijela umrlih osoba stavljaju se u hladnjak, a ako za to nema mjesta, polažu na u tu svrhu priređen stol, umotane u plahtu i nije ih dopušteno polagati na pod mrtvačnice ili s mrtvim tijelom postupati na način bez pijeteta.