zeleno-lijevi blok

[VIDEO] Tomašević podvukao crtu nakon debitantskog polugodišta u Saboru: Glasna smo i žestoka, ali i konstruktivna oporba

18.12.2020 u 13:12

Bionic
Reading

Zastupnički Klub zeleno-lijevog bloka u petak je, komentirajući svoje debitantsko polugodište u Saboru ocijenio da su glasna, žestoka, ali i konstruktivna oporba, dok su kolegama iz oporbenih klupa zamjerili što ih trećina nije prisutna na glasanjima o ključnim oporbenim prijedlozima

U rekapitulaciji dosadašnjeg rada u Saboru, čelnik kluba Tomislav Tomašević ustvrdio je da su oni "new kids on the block" i da je riječ isključivo o strankama koje nikada do sada nisu bile u Saboru.

"Mislim da smo se jako dobro snašli u toj novoj ulozi i nitko ne može reći da u ovih pola godine nismo bili žestoki, vidljivi, glasni, ali i konstruktivni", ocijenio je na konferenciji za novinare, dodavši i da su podržali sve oporbene inicijative.

Iz dosadašnjeg rada kluba izdvojio je, a vezano uz interpelaciju o vjetroelektrani Krš-Pađene, da su prvi upozorili da je ministar Tomislav Ćorić "najveći teret za hrvatsku vladu".

Naveo je da su i mnoge inicijative inicirali ili napisali tekst, poput onog za saborsko istražno povjerenstvo za aferu Janaf, za ocjenu ustavnosti Poslovnika Sabora, za što se pokazalo da su bili u pravu. Dodao je da su konstruktivna oporba i da su podržali one zakone koje su smatrali dobrim i pokušali ih popraviti amandmanima, poput Zakona o obnovi Zagreba i okolice. "Trudimo se biti konstruktivni iako samo oporba i veća nam je uloga da kritiziramo i budemo kontrolor izvršne vlasti", kazao je.

Video: Patrik Macek/PIXSELL

Tomašević je zadovoljan i time što, kaže, mijenjaju diskurs saborske rasprave, pokušavaju promijeniti i način kako i koliko Sabor radi, s naglaskom na radu odbora, a okruglim stolom o Etičkom kodeksu nastoje unaprijediti rad Sabora i standarde koje bi zastupnici trebali zadovoljavati.

Rada Borić navela je da su uspjeli dovesti i aktivizam u Sabor, istaknuvši da bez aktivizma nema politike te podsjetila kako su postigli da cijela oporba izađe ispred Sabora jer nisu bili zadovoljni kako se opozicija tretira. Uspjeli smo da svi zastupnici minutom šutnje komemoriraju sve žene žrtve nasilja te su na svoje prozore na dan Pridea istaknuli LGBT zastave, kazala je napomenuvši da su za njih aktivizam i 'politika odozdo' važni.

Tomašević je kolegama iz oporbenih redova zamjerio to što na svakom ključnom glasanju nedostaje trećina oporbenih zastupnika. "Jako smo frustrirani time jer smo mi na svakom od ključnih glasanju bili u punom sastavu, kao i na svim ostalim glasanjima. Nevjerojatno nam je da, kada su na redu oporbene inicijative, trećina zastupnika, više od 20 zastupnika nije na glasanju i od kolega iz oporbe očekujemo da se to promijeni i već smo ih upozorili na to. Sustavno to želimo promijeniti da gradonačelnici i načelnici ne mogu biti saborski zastupnici", poručio je Tomašević.

Sandra Benčić je, komentirajući današnje postrožavanje epidemoloških mjera, kazala da čitavo vrijeme ne podržavaju jer se ne mogu raditi dvostruki standardi.

"Ne može se, s jedne strane, ići na najteže mjere i zabranu kretanja između županija i zabranu koja dovodi u pitanje privatnost doma jer je riječ o teškom kršenju ustavnih prava, a istovremeno raditi iznimku za crkve gdje sve što ljudi rade i vjernici i oni koji to nisu, pada u vodu jer se stvaraju novi klasteri širenja zaraze. To je nedopustivo jer se onda mi svi ostali koji nećemo provesti Božić sa svojim obiteljima i vidjeti roditelje, osjećamo kao zadnje budale jer radimo sve da nismo pridonijeli zajedničkom cilju očuvanja zdravlja i spašavanja zdravstvenog sustava, a onda nam se Plenković i Beroš smiju dopuštajući iznimke. To su napravili s kolonom u Vukovaru, a sada to rade s crkvom", zaključila je Benčić, dodavši da je to razlog zašto više ne vjeruju vladi i stožeru.