poskupljenja ne ginu

Tomašević o novim kolektivnim ugovorima: Veća materijalna prava, tri godine socijalnog mira

08.02.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević izjavio je u srijedu da novi kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i u ZET-u povećaju materijalna prava radnika, a gradskoj vlasti u iduće tri godine osiguravaju socijalni mir

Gradskoj vlasti i upravama gradskih poduzeća bitno je da sljedeće tri godine imaju socijalni mir i predvidljive troškove vezane za troškove rada, rekao je Tomašević nakon potpisivanja kolektivnih ugovora.

Ugovori uključuju povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za pet posto, te od 1. srpnja za dodatnih tri posto, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću, kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava.

Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti.

"Spremni smo uložiti dodatni novac za materijalne uvjete rada, spremni smo uložiti dodatni novac za kapitalne investicije i opremu jer sada je ključno povećanje kvalitete usluga za građane", poručio je Tomašević.

Najavio je da će radnici povećanje materijalnih prava vidjeti već u plaćama za veljaču, a povećanje kvalitete usluga za građane očekuje u sljedećih nekoliko mjeseci.

Paket povećanja materijalnih prava radnika odnosi se na povećanje osnovice, dodataka i neoporezivih primitaka, usklađivanje koeficijenata i uvjeta rada, a iznosi ukupno 17,8 milijuna eura godišnje.

  • +2
Tomašević: Uprava Holdinga prijavit će nezakonit štrajk sudu Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

To će se financirati iz tri izvora - internih ušteda unutar Holdinga i ZET-a, gradskog proračuna i povećanja cijena usluga. Tomašević je ponovio da će o poskupljenju usluga razgovarati s koalicijskim partnerom SDP-om i najavio da će kroz mjesec-dva to predstaviti javnosti.

Predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb Dražen Jović izrazio je zadovoljstvo što su uspjeli povećati materijalna prava radnika, a reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta trebala bi završiti do 28. veljače.