aktualni sat

Tomašević iznio šokantan podatak: Konsolidirani dug Grada Zagreba iznosi 8,2 milijarde kuna

28.10.2021 u 11:14

Bionic
Reading

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević objavio je u četvrtak kako su financijske analize pokazale da je konsolidirani dug grada 8,2 milijarde kuna, a dospjele obveze 860 milijuna kuna, istaknuvši da je to rezultat činjenice da je Zagreb trošio više novca nego što je imao. Tomašević je podatak o konsolidiranom dugu grada iznio za govornicom Gradske skupštine na aktualnom satu, odgovarajući na upite oporbenih zastupnika

“Dug se odnosi samo na dugove financijskim institucijama i državi, a od ukupnog iznosa najveći dio duga je Zagrebačkog holdinga, 4,9 milijardi. Dug grada je 2,4 milijarde kuna, a 0,9 milijardi kuna je dug ZET-a", kazao je i dodao da, povrh toga, dospjele neplaćene obveze grada iznose 860 milijuna kuna.

Te je podatke Tomašević nabrojao odgovarajući zastupnicima oporbe, istaknuvši da je gradskim vlastima “dosta njihovog soljenja pameti", nazvavši apsolutno licemjernima njihove kritike zbog neplaćanja dugova.

Tomašević najavio je na aktualnom satu navio i da će skladište Unija Nove u Sesvetskom Kraljevcu, u kojem se privremeno deponira glomazni otpad, biti ispražnjeno u roku od 75 dana te da rok istječe u subotu

Tomašević je to kazao nakon što mu je pitanje na tu temu postavio Marijan Tomurad (BM365).

'U subotu istječe rok od 75 dana za uklanjanje glomaznog otpada iz prostora tvrtke Unija Nova u Sesvetskom Kraljevcu. U naredna dva dana stotine tona otpada ne možete ukloniti. Planirate li produžiti rok za deponiranje otpada na prostoru Unije Nove?' zanimalo je Tomurada. Tomašević je kazao je da se skladište prazni i da bi u zadanom roku trebalo biti ispražnjeno.

'Analiziramo privremena rješenja, a kad dođu drobilice, onda ćemo na Jakuševec', kazao je Tomašević.

Nenada Predovana (BM 365) zanimalo je što je sa spomenikom generalu Petru Stipetiću, koji bi trebao biti postavljen u Ulici Grada Vukovara.

'Kada će se krenuti u podizanje spomenika? Na terenu se ništa ne događa', kazao je Predovan. Tomašević je najavio da će mu dati pisani odgovor jer ne zna detalje u kojoj je to fazi.

  • +12
Ilustrativna fotogalerija / Konferencija za medije Tomislava Tomaševića Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'S obzirom na važnost Petra Stipetića, dobit ćete iscrpan pisani odgovor jer doista ne znam detalje', kazao je Tomašević. Kristijana Jelića (HSLS) zanimalo je najavljeno smanjivanje sredstava za sport u novom prijedlogu proračuna.

'Sportski savez Grada Zagreba dobio je prijedlog za smanjenje od 20 milijuna kuna, a osim klubovima, sredstva će biti smanjena za održavanje objekata', kazao je Jelić. Tomašević je kazao da prijedlog proračuna ide u proceduru 15. studenog i da će smanjenja morati biti s obzirom cjelokupnu situaciju i dug koji su naslijedili.

'Što se tiče brojki koje su se pojavile u medijima, neke su točne, a neke nisu. Do prijedloga proračuna ne mislim komentirati brojke', kazao je Tomašević. Trpimir Goluža (nezavisni) kazao je da je gradonačelnik lagao javnosti kad je rekao da Grad više nikada neće raditi s tvrtkama Petra Pripuza oko odvoza otpada, što je razljutilo Tomaševića.

'Ova vaša agresija govori više o vama nego o onome kome to upućujete. Svašta sam mislio o bivšem gradonačelniku i cijeli Zagreb to zna, ali si nikad nisam dozvolio da ga vrijeđam. Niz neistina ste iznijeli - prvo da sam rekao da nikada Pripuz neće dobiti posao. Ja to nikad nisam rekao, rekao sam samo da ćemo revidirati ugovore, a one poslove koje još uvijek ne može raditi Grad Zagreb, tu ćemo raspisati natječaje jer se mislim držati zakona. Spomenuli ste i da smo rekli da ćemo sve nadzorne odbore birati na natječajima, ja ni to nisam rekao', kazao je Tomašević.

Mislav Herman (HDZ) pitao je zašto je crkva u Odri, koja je stradala u petrinjskom potresu, rebalansom proračuna ostala bez 200 tisuća kuna, na što je Tomašević kazao da te pozicije nije bilo u proračunu ni u rebalansu te da su dobili podatke o konsolidiranom dugu Grada Zagreba.