pomorska nesreća

Toksikolog Plavšić: Neispravna klima nije uzrok smrti na Hvaru jer ona ne sadrži ugljikov monoksid

14.08.2019 u 19:35

Bionic
Reading

Neslužbene informacije govore da je obdukcija talijanskog turista Eugenija Vincija (57) potvrdila da je na brodu Atlantia ispred Hvara preminuo zbog trovanja ugljikovim monoksidom. Podsjetimo, uz nastradalog hospitalizirano je još pet Talijana, od koji je dvoje djece u kritičnom stanju. Svi su hospitalizirani u KBC Split. Na pitanje je li ga ovakvo trovanje ugljikovim monoksidom na brodu rijetka i iznenađujuća pojava, toksikolog Franjo Plavšić kazao je kako nije samo to iznenađenje već i broj ljudi koji su stradali od trovanja

"Obično kod ugljikovog monoksida strada jedna osoba, dvije, u kupaonici. Ovo je puno osoba i osnovno pitanje je zapravo zašto se to dogodilo? To je pitanje koje će očito policija morati postavljati. Ja moram reći da mi imamo plinske bojlere, nama svake godine dođu dimnjačari pregledati bojlere jel sve u redu ili ne. Čudi me da na jednom brodu nema kontrole", kazao je Plavšić za RTL Danas.

Smatra da nije u pitanju neispravni klima uređaj jer on sadrži plin freon.

'Iz klima uređaja sigurno nije. Klima uređaj nema ugljikov monoksid on sadrži freon. Možda nešto što pogoni klimu, morate imati nekakav izvor energije. Ovdje može biti izgaranje, najvjerojatnije jel to motor brodski ili je u pitanju nekakav bojler", odgovorio je toksikolog.

Udisanje monoksida iznimno je opasno za organizam. Svaka duža izloženost ovom plinu smanjuje šanse za osobu da se spasi i da pozove pomoć.

"Medicina može pomoći, ako je bolesnik došao na vrijeme u bolnicu. Dakle, oni su njima pružili pomoć već u helikopteru - to je bio kisik. Kisik je blagotvoran, još da je baro komora bilo u helikopteru, sigurno bio oporavak bio brži", dodaje toksikolog.

Ugljikov monoksid je plin bez okusa i mirisa. Toksikolog ističe kako ne postoji način da ga se prepozna. Postoji jedino mugućnost, kaže, da se on nalazi u prostoru pomiješan s nekakvim dimovima.

Dodaje i kako bi prava pomoć koju osoba može napraviti kada dođe do udisanja ugljikovog monosksida, ako je to negdje u zatvorenom prostoru, bila iznijeti osobu na čisti zdrak ili bar ventilirat prostor. Nakon toga obavezno i što prije pozvat hitnu pomoć.

"Vi pojedincu ne možete puno pomoći, ali ovo je jako važno - čisti zrak!", zaključio je toksikolog Franjo Plavšić.

  • +10
Očevid na brodu Atlantia Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj