zašto je došlo do trovanja?

Liječnici iz KBC Split: Ugljični monoksid može biti uzrok trovanja, djeca i dalje životno ugrožena

14.08.2019 u 12:07

Bionic
Reading

Dan nakon što je u Hvar uplovila jahta s talijanskim turistima za koje se sumnja da su se otrovali plinom, liječnici KBC-a Split iznijeli su podatke o stanju onih koji su završili u bolnici

Djevojčica i dječak koji se liječe na KBC Split su i dalje životno ugroženi, s višestrukim organskim zatajenjem, i dalje su na respiratoru, intenzivno liječenje se nastavlja, rekla je na press konferenciji Branka Polić, voditeljica dječje intenzivne KBC-a Split.

U krvi svih pacijenata povećana je vrijednost karboksihemoglobina što može biti posljedica trovanja ugljikovim monoksidom, poručili su liječnici.

Upitana o razini karboksihemoglobina u krvi Polić nije rekla o kojoj je točno količini riječ. 'Ono što smo mi imali nisu bile vrijednosti koje bi ugrožavale nečiji život, ali mi ne znamo što je bilo prije nego su osobe došle kod nas. Te vrijednosti sada padaju', rekla je.

Majka djece, kazali su liječnici, imala je najgoru sliku, no nije bila vitalno ugrožena. Njeno zdravstveno stanje danas je bolje, no i dalje je daleko od dobrog. Drugo dvoje Talijana danas će biti pušteni na kućnu njegu.

Potvrdili su da je napravljena obdukcija na tijelu preminulog Talijana, ali da su rezultati u nadležnosti Državnog odvjetništva.

Zamjenik ravnatelja policije

Nije definirano je li uzrok trovanja hrana ili brod

Zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić u srijedu je izjavio kako u slučaju trovanja na otoku Hvaru, zbog kojeg je jedna osoba preminula, a dvoje djece je u životnoj opasnosti, nije definirano je li krivac hrana ili boravak na brodu.

"Nije definirano je li trovanje od hrane ili za vrijeme boravka na brodu. Mislim da će danas doći izvješće i da će to biti razriješeno", kazao je Ćelić.

Na pitanje je li brod bio siguran, atestiran i tko mu je to omogućio, Ćelić je rekao kako je kriminalistička istraga u tijeku, a po njezinom završetku će objaviti sve podatke. (Hina)

'Najvjerojatnije se ne radi o trovanju hranom', dodali su liječnici, pojasnivši kako djeca nisu jela hranu.

Iz KBC-a Split su ranije kazali da je dvoje djece, talijanskih državljana, koji su u utorak s Hvara u teškom zdravstvenom stanju helikopterom prevezeni u splitski KBC na Firulama, i dalje je životno ugroženo.

Liječnici KBC Split o zdravstvenom stanju otrovanih turista iz Italije Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

'Tijekom noći djeca su bila stabilno, međutim i dalje su životno ugrožena. Cijelo vrijeme radimo sve mjere intenzivnog liječenja i tako ćemo nastaviti. Mi se nadamo pozitivnom ishodu, ali vrijeme će pokazati kako će biti i kakve će biti posljedice', izjavila je liječnica splitskog Zavoda za intenzivnu pedijatriju, dr. Tanja Kovačević.

Podsjetimo, zbog trovanja čiji uzrok još nije poznat, u utorak je na brodu kod Hvara umro jedan Talijanski državljanin, o čemu je obaviještena policija, a još pet osoba s istog broda, od čega dvoje djece i troje odraslih hitno je prevezeno helikopterima u splitski KBC.