'nacionalni vođa'

Tokajev osigurao podršku Nazarbajeva za kazahstanske izbore

23.04.2019 u 11:08

Bionic
Reading

Privremeni kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev u utorak je osigurao podršku bivšeg, ali i dalje moćnog čelnika Nursultana Nazarbajeva, za prijevremene predsjedničke izbore 9. lipnja, što mu praktički jamči pobjedu

Nazarbajev, vođa najveće kazahstanske stranke Nur Otan, na predizbornom kongresu u utorak je od članova tražio da i službeno nominiraju Tokajeva, 65-godišnjeg bivšeg diplomata i predsjednika gornjeg doma parlamenta.

Tokajev je preuzeo predsjedništvo prošli mjesec u skladu s ustavom kad je Nazarbajev odstupio s te funkcije nakon više od tri desetljeća na čelu te bivše sovjetske, energentima bogate države s 18 milijuna stanovnika.

Tokajev je potom brzo raspisao prijevremene izbore kako bi finalizirao ono što promatrači smatraju orkestriranim prijenosom moći u iznimno centraliziranom političkom sustavu.

Prijevremeni izbori drugim kandidatima ne daju dovoljno vremena za pripremu kampanje, a Tokajev će si u međuvremenu dodatno u lipnju poboljšati rejting povećanjem plaća u javnom sektoru i drugim socijalnim mjerama.

Prva odluka koju je Tokajev otkako je postao privremenim predsjednikom bila je preimenovanje glavnog grada Astane u 'Nur-Sultan', u čast bivšeg predsjedniku koji je zadržao velike ovlasti.

Nazarbajev je službeno 'nacionalni vođa' i na čelu je kazahstansko vijeća za nacionalnu sigurnost i stranke Nur Otan.

To je četvrti put u posljednjih 60 godina da je glavni grad promijenio ime. Ranije se zvao Akmolinsk, Celinograd i Akmola prije nego što je prozvan Astana ili 'glavni grad' kada je Nazarbajev 1997. ondje prebacio prijestolnicu iz Almatija.