POZIV IZ POREZNE UPRAVE

Todorić i Tedeschi moraju objasniti porijeklo imovine

08.05.2012 u 21:37

Bionic
Reading

Vodeći poduzetnički dvojac u zemlji, Ivica Todorić, vlasnik Agrokora, i Emil Tedeschi, vlasnik Atlantic grupe, pozvani su ovaj tjedan iz Porezne uprave da se očituju o prihodima i izvoru sredstava za imovinu koju su stekli protekle tri godine

Ta dva poduzetnika našla su se na listi od više tisuća građana kod kojih su poreznici uočili velik nerazmjer između dohotka koji su legalno prijavili i privatne imovine koju su stekli nakon 2008. godine.

Takva provjera krenula je prije dva mjeseca i kako kažu u Poreznoj upravi, dosad je samo u Zagrebu izdano deset rješenja za naplatu osam milijuna kuna poreznog duga. Još dvadesetak slučajeva u završnoj je fazi, a očekuje se da će od njih država naplatiti oko 60 milijuna kuna poreza. Ivica Todorić i Emil Tedeschi do jučer se nisu očitovali na poziv, a poreznici očekuju da će njih dvojica, slično kao i većina pozvanih, na razgovore u Poreznu upravu poslati svoje odvjetnike, piše Večernji list

Emil Tedeschi je lani negdje u ovo vrijeme u izvještaju za burzu objavio da mjesečno zarađuje 110 tisuća kuna neto, a povrh mjesečne plaće isplatio je sebi oko 3 milijuna kuna bonusa te 11 milijuna kuna dividende. Što je točno Tedeschi kupovao nakon 2008. zasad nije ‘procurilo’, ali s obzirom na visoka primanja na koja je državi uredno platio poreze, zacijelo je riječ o nekretninama ili pokretninama vrijednima nekoliko desetaka milijuna kuna.

'Nisam dobio poziv, ali ću se rado odazvati ako ga dobijem. Ja s time nemam nikakvih problema. Dapače, podržavam akciju u kojoj bi se trebao dokazati veliki nerazmjer imovine i prihoda pojedinih poreznih obveznika', rekao je Tedeschi te objasnio da je porijeklo njegova bogatstva lako provjerljivo; dio je naslijedio od oca, dio stvorio kroz biznis, a poznato je da je njegova obitelj samo kroz inicijalnu javnu ponudu dionica Atlantica od investitora dobila oko 360 milijuna kuna.

Ivica Todorić vlasnik je niza tvrtki, lovišta, kuća za odmor pa i dvorca u Zagrebu, ali te su nekretnine dosad bile knjižene kao vlasništvo tvrtki, a ne kao njegovo, vlasništvo fizičke osobe. Iz Agrokora su potvrdili da 'Porezna uprava – područni ured Zagreb, temeljem zakona prikuplja podatke o poreznom obvezniku Ivici Todoriću'.


'Budući da je Ivica Todorić najveći ili jedan od najvećih poslodavaca u RH, smatramo potpuno logičnim da se sve osnove vezane na stjecanje imovine utvrde i kod Ivice Todorića kao poreznog obveznika', kratko su komentirali iz Agrokora.
Obrađuju se prihodi najpoznatije nogometne obitelji u zemlji, braće Mamić. Pjevačica Vlatka Pokos odgovornost za novac koji se nalazi na njezinu računu prebacila je na bivšeg supruga Josipa Radeljaka, dok je Marko Grubnić dokazao da su mu stan kupili roditelji.

Pozive da se očituju o imovini dobili su još i Neno Belan, Zlatan Stipišić Gibonni, Jelena Rozga, Maja Šuput, Ivan Mravak, Josip Protega, Darko Beuk, Mario Crnjak, Josip Sapunar...

Usportskim se krugovima proširila priča da Ministarstvo financija priprema udar zbog neplaćanja poreza i doprinosa. Kako nogometnih, košarkaških, rukometnih... klubova tako i pojedinaca koji si ne uplaćuju doprinose jer nemaju odakle kad im plaće ne stižu. Ministar Željko Jovanović sprema se na sastanak s kolegom Slavkom Linićem da pokuša dogovoriti neki model koji bi zadovoljio potraživanja države, a ne bi ugasio financijski neuredne klubove. Kakvi su, nažalost, u našem današnjem sportu u većini.