MLIJEKO SE JOŠ UVIJEK PROLIJEVA

Točan izvor aflatoskina i dalje nepoznat

Bionic
Reading

Prije dva mjeseca hrvatsko tržište mlijeka, pa tako i dalmatinske mljekare, uzdrmala je afera s aflatoksinom M1. Tri najveće tvornice mlijeka obustavile su otkup s oko 600 farmi, uglavnom s područja istočne Slavonije. Afera je u međuvremenu pometena pod tepih, a poljoprivrednici, posebno u Osiječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je, navodno, utvrđena najveća kontaminacija, vidaju financijske rane bez pomoći s bilo koje strane, piše Slobodna Dalmacija

Još uvijek stotinjak farmera nije uspjelo smanjiti koncentraciju aflatoksina u granice dopuštenog. Oni i dalje mlijeko prolijevaju. Ima i farmera kojima bez ikakva objašnjenja mlijeko još uvijek ne otkupljuju, iako nikakve analize nisu rađene.

'Mlijeko iz farmi članova naše udruge bilo je 100 posto ispravno, a tako je i danas. Ni u jednom uzorku nije utvrđena prisutnost aflatoksina. Svojim kravama dajemo kvalitetnu hranu koju sami proizvedemo. Iako smo ostali po strani od štete, u stalnom smo kontaktu s kolegama u Slavoniji. Njih je ovo stvarno teško pogodilo. Još nije utvrđen izvor toksikacije, osim što se navodi da je to stočna hrana. U takvim okolnostima sve priče padaju na plodno tlo, poput onih da se radilo o međusobnom podmetanju konkurencije, do tvrdnje kako je kontaminacija muznih krava u Slavoniji posljedica pohlepe velikih igrača koji su uvezli zaraženi kukuruz iz Srbije deklarirajući ga kao rumunjski', rekao je Ivan Putnik, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka Dalmacije.

'Više je aflatoksina u pojedinim glavama nego u kukuruzu i mlijeku. Veliki igrači iz EU-a preuzeli su mliječnu industriju Hrvatske. Oni imaju dovoljno svojeg mlijeka. Treba im samo naše tržište. Mlijeko se još uvijek ne otkupljuje s više od 100 slavonskih farmi. Na žalost, pojavljuju se novi slučajevi kontaminacije ili se javlja recidiv kod farmera koji su uspjeli dovesti koncentraciju aflatoksina u dopuštene granice', kaže Antun Laslo iz Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.