UZOR IZ SLOVAČKE

To je predsjednik, svoju plaću dijeli siromašnima!

12.06.2014 u 08:31

Bionic
Reading

Budući predsjednik Slovačke Andrej Kiska svoju predsjedničku plaću dijelit će siromašnim Slovacima kojima u teškoj situaciji država nije u stanju pomoći, prenosi B92

'Moj plan je da mi najveće dobrotvorne organizacije, kao što je Liga protiv raka, koje neposredno poznaju obitelji koje se bore protiv sudbine, a država im nije u stanju pomoći, odaberu nekoliko slučajeva kojima će se dijeliti moja plaća', kazao je Kiska slovačkoj agenciji SITA.

Novi predsjednik, koji će na čelu države zamijeniti Ivana Gašparoviča, kojem drugi, posljednji mandat istječe 15. lipnja, bogati je biznismen i filantrop, a humanitarna organizacija Dobri anđeo koju je osnovao pomaže ljudima u Slovačkoj i Češkoj koji se nađu u teškoćama zbog bolesti.

Plaća predsjednika Slovačke iznosi, sa svim stalnim dodacima, oko 8.000 eura.

Kiska se najvjerojatnije neće useliti u rezidencijalnu vilu slovačkih šefova države jer njegova supruga s djecom ostaje u Popradu, a pojavljivat će se uz Kisku samo kada je neophodno da predsjednika prati i prva dama.

'Na sreću financijski sam osiguran i stanovanje za mene nije problem. Ipak mislim da bi šef države trebao imati svoju rezidenciju koju može koristiti u reprezentativne svrhe kao i u ostalim državama', kazao je Kiska.

Kiska nije jedini predsjednik u srednjoj Europi koji se odriče plaće: predsjednik susjedne Češke Miloš Zeman daje mjesečno 2.400 eura, što je trećina njegove predsjedničke plaće za otplatu državnog duga Češke.