moguća erupcija vulkana

Tlo na Islandu zatreslo se više od 22 tisuće puta u 10 dana; najsnažnije na poluotok Reykjanes

07.03.2021 u 15:20

Bionic
Reading

U nedjelju, malo iza ponoći, na Islandu je detektirano podrhtavanje tla koje je trajalo dvadeset minuta. Tremor je bio slične jačine poput onoga 3. ožujka, kad je podrhtavanje trajalo satima. Nakon toga se povećao broj potresa magnitude veće od 4 po Richteru

Islanđani već gotovo dva tjedna žive u uvjetima svakodnevnih potresa. Seizmolozi su u noći na nedjelju zabilježili podrhtavanje tla koje je trajalo nevjerojatnih 20 minuta, piše Dnevnik.hr.

Ne radi se o potresu već o podrhtavanju koje može biti znak moguće erupcije vulkana po kojima je Island poznat. Tremor tla bio je sličan onome koji se osjetio 3. ožujka, no tada je trajao satima.

Nakon posljednjeg tremora u nedjelju iza ponoći, povećao se broj zabilježenih potresa magnitude 4 po Richteru i veće.

Najjači zabilježeni potres zabilježen je u 2:02. Bio je magnitude 5 po Richteru, a epicentar mu je bio oko 3 kilometra jugozapadno od planine i vulkana Fagradalsfjall.

Snažni potresi bilježe se na poluotoku Reykjanes od 24. veljače. Otad je zabilježeno više od 22 tisuće podrhtavanja tla.

Islandske vlasti priopćile su da se pripremaju na moguću manju erupciju vulkana, tridesetak kilometara udaljenog od Reykjavika, ali ne strahuju od ozbiljnijih posljedica.

Do potresa tipičnih za pomicanje lave došlo je još u srijedu poslijepodne na području planine Keilir, na poluotoku Reykjanes, objavio je Islandski meteorološki institut. Najjači, magnitude 5,7 po Richteru, zabilježen je u 10:05.