stigla lista

Tko vlada svjetskim podmorjem? Najveća svjetska vojna sila ipak nema najviše podmornica

25.09.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Iako se SAD smatra najvećom vojnom silom u svijetu, kada je u pitanju podmorsko ratovanje, druga država drži primat u broju podmornica

Prema podacima portala Global Fire Power (GFP), na prvom mjestu po broju podmornica je Kina, a ima ih čak 78. U 2023. GFP Index navodi Kinu kao treću svjetsku vojnu silu. Ta država, navode, ima itekako prednost u gospodarskom smislu i količini ljudstva te se odlučno usredotočila na povećanje pomorskih, zračnih i kopnenih ratnih sposobnosti. Ako nastavi s time, postat će primarni globalni vojni protivnik SAD-u.

Na drugom mjestu po broju podmornica, njih 70, smjestila se Rusija, koju GFP Index navodi i kao drugu vojnu silu svijeta u 2023. Rat u Ukrajini, navodi GFP, pokazao je ključna ograničenja ruskih vojnih sposobnosti u materijalnom smislu te prednosti u broju vojnika u odnosu na susjednu Ukrajinu, što je u fokus stavilo pitanja spremnosti, vodstva, obuke i opskrbe. Iako je Rusija zadržala drugo mjesto po GFP Indexu za tekuću godinu, Kina joj se opasno približava na ljestvici.

Treće mjesto po broju podmornica zauzeo je SAD sa 68 njih. Iako možda nije u vrhu po broju podvodnih plovila, SAD je i dalje globalno prva vojna sila. Država je tehnološki vodeća u svijetu i napredna je u ključnim medicinskim, zrakoplovnim i računalnim/telekomunikacijskim sektorima, istovremeno održavajući prednost na nekoliko glavnih industrijskih tržišta, a sve to itekako utječe i na sektor vojske.

  • +3
Ruske podmornice Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defense Ministry Press O / UPI / Profimedia

Četvrta na ljestvici po broju podmornica je Sjeverna Koreja, a ima ih doduše upola manje od SAD-a. U vlasništvu države je 35 podmornica, no 'dragulj u kruni' vojnih snaga Sjeverne Koreje su i dalje njezine balističke raketne snage, često korištene kao regionalno sredstvo zastrašivanja.

Prema GFP-u, moderne podmornice sposobne su za napad na moru, ali i na kopno, konvencionalnim i nuklearnim sredstvima. Također se mogu koristiti kao potpora operacijama specijalnih snaga ili za izviđanje i špijuniranje. Mnoge moderne mornarice u svijetu koriste podmornice prvenstveno kao element odvraćanja u teritorijalnim vodama, uz standardnu flotu od oko pet ili više brodova. GFP-ova tablica s brojem podmornica po državi ne radi razliku između njihovih tipova (nuklearni i dizel-električni pogon) niti uzima u obzir njihovu klasifikaciju (konvencionalni napad, nuklearni napad), starost i kvalitetu konstrukcije.