SVE NA JEDNOM MJESTU

Tko sve, kako i kada može dobiti propusnicu za kretanje izvan mjesta prebivališta? Ovo je sve što trebate znati

 • Autor: B. R.
 • Zadnja izmjena 06.04.2020 11:29
 • Objavljeno 06.04.2020 u 11:29
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic

Vlada Republike Hrvatske i Stožer civilne zaštite objavili su detaljne upute o tome tko, kako i kada može dobiti e-propusnicu za kretanje izvan mjesta prebivališta

Prema objavljenim informacijama uslugama u sustavu e-Građani i Osobnom korisničkom pretincu možete pristupiti ako posjedujete vjerodajnicu koja se nalazi na Listi prihvaćenih vjerodajnica.

Provjerite posjedujete li već vjerodajnicu za pristup sustavu (ukoliko se koristite internet bankarstvom, imate elektroničku osobnu iskaznicu, itd... ). Ukoliko nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije. Za postupak izdavanja, potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju:

 • potpisanu Pristupnicu za ePASS (potpis mora odgovarati onom na identifikacijskom dokumentu) - ista se nalazi na ovom linku
 • sken identifikacijskog dokumenta korisnika
 • dokumentaciju je potrebno dostaviti na adresu e-pošte projekt.eposlovanje@fina.hr

Učestala pitanja i odgovori oko e-propusnica

Zdravstveni sam djelatnik/vatrogasac/pripadnik Crvenog križa, pripadnik HGSS-a, na koji način se izdaje propusnica?

Medicinsko osoblje koje posjeduje iskaznice izdane od nadležnih Komora, a koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nije dužno ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem: liječničkih iskaznica izdanih od Hrvatske liječničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore medicinskih sestara, članske iskaznice izdane od Hrvatske ljekarničke komore, članske iskaznice izdane od Hrvatske komore dentalne medicine. Također e-Propusnice nisu potrebne ni pripadnicima žurnih službi (vatrogasci, pripadnici Crvenog križa, pripadnici HGSS-a) koji sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19, kad su na dužnosti i u službenim odorama.

Da li vozači taxi vozila moraju imati propusnicu ukoliko obavljaju vožnju izvan svog mjesta prebivališta?

Taksist mora imati propusnicu svog poslodavca ukoliko vozi izvan mjesta prebivališta, a koja mu vrijedi bez obzira je li mu u autu stranka ili ne.

Da li osobe koje nisu boravile u svome mjestu prebivališta u trenutku donošenja Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj trebaju propusnice prilikom povratka u mjesto prebivališta? (Mnogobrojni su primjeri osoba koje su napustile svoje prebivalište na području Grada Zagreba uslijed potresa te bi se vratili u mjesto prebivališta, a što je i bila preporuka Stožera CZ RH.)

Načelnik Stožera civilne zaštite RH ministar Davor Božinović je na tiskovnim konferencijama pozvao osobe da se vrate u svoja prebivališta (imaju osobnu kao dokaz) i u tim slučajevima nije potrebna propusnica.

Može li se dobiti propusnica za skrb o starijoj osobi (obilazak i donošenje namirnica) koja nije član obitelji?

Ako je riječ o skrbi za starije unutar mjesta prebivališta onda nije potrebna posebna propusnica, ali se moraju poštivati sve propisane higijenske mjere. Ako je riječ o skrbi izvan mjesta prebivališta onda, sukladno uputi, od nadležnost stožera CZ moraju dobiti propusnice uz razlog „ vitalni obiteljski razlozi, pružane skrbi starijim osobama (isto vrijedi i za djecu), također uz poštivanje svih mjera.

Trebaju li djeca / maloljetne osobe imati propusnicu u slučaju napuštanja prebivališta ako isto napuštaju zajedno sa roditeljima?

Ako roditelj ima važeću propusnicu, nije potrebno posebno za maloljetno dijete. Ukoliko postoji neka specifična situacija, javite se nadležnom stožeru da vam da detaljnije upute. Načelno - ako je roditelju dopušteno kretanje, dijete može s roditeljem. U slučaju da roditelj nema važeću propusnicu, djetetu može propusnicu izdati i liječnik u prijeko potrebnim slučajevima (bolest i slično...).

 • +10
 • +7

U zadnja 24 sata Hrvatska ima 56 novozaraženih

Izvor: Pixsell / Autor: POOL

Da li je hrvatskim državljanima koji rade u inozemstvu, uz poziv poslodavca koji posjeduju da se jave na posao, potrebna i propusnica za izlazak s područja prebivališta?

Stožerima CZ gradova i općina preporučeno je da u takvim slučajevima stožer CZ na području kojeg osoba ima prebivalište izdaje propusnicu, ali uz uvjet da osoba obavezno uz sebe mora imati poziv stranog poslodavca. Na granici će se osobama mjeriti temperatura i ako su zdravi, puštat će ih dalje.

Procedura izdavanja propusnica za odlazak na otoke?

Fizičkoj osobi koja s kopna želi doći na otok, a nalazi se u kategoriji koja može ishoditi propusnicu, propusnica se može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a što obrazlaže u svom zahtjevu stožeru civilne zaštite nadležnom za mjesto planiranog odredišta na otoku (općinski ili gradski stožer civilne zaštite). Prije izdavanja propusnice fizičkoj osobi, stožer civilne zaštite nadležan za mjesto planiranog odredišta na otoku dužan je ishoditi suglasnost nadležnog županijskog stožera civilne zaštite. U odnosu na propusnice koje se izdaju djelatnicima pravnih osoba također se propusnica može izdati u slučaju da je njen dolazak na otok neophodan i neodgodiv, a postupak izdavanja jednak je kao i za fizičke osobe.

Procedura izdavanja propusnica za poljoprivrednike/OPG-ove?

Uputa stožerima civilne zaštite je da fizičkim osobama koje im se obrate sa zahtjevom za izdavanje propusnice zbog obrade zemlje, tj. obavljanja poljoprivrednih radova izvan područja prebivališta, izdaju propusnice. Za male OPG-ove koji nisu u sustavu PDV-a i nisu u registru poreznih obveznika. Ministarstvo poljoprivrede i dalje izdaje propusnice po dosadašnjem principu, temeljem ispunjenog zahtjeva ( putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice). Poljoprivrednici koji nisu u sustavu PDV-a te nisu u registru poreznih obveznika i dalje podnose zahtjeve na način na koji su i do sada. Također, sve izdane propusnice vrijede do navedenog isteka.

Da li osoba koja u svojstvu vozača prevozi drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu (npr. otac ili suprug prevozi zdravstvenu djelatnicu s posla odnosno na posao) mora imati propusnicu?

Uputa stožerima civilne zaštite je da osobama koje u svojstvu vozača prevoze drugu osobu koja posjeduje valjanu propusnicu izdaju propusnicu.

Da li osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljaju svojih poslova?

Osobe u kategoriji slobodnih profesija (npr. slobodni fotografi, slobodni reporteri i sl.) ostvaruju pravo na propusnice u cilju obavljaju svojih poslova imaju pravo, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni. Primjerice, vezano za članove Hrvatskog novinarskog društva možete pronaći informacije koje se nalaze na njihovim stranicama.

Da li osobe koje obavljaju poslove po ugovoru putem student servisa ostvaruju pravo na propusnice?

Imaju pravo, ali osobno upućuju zahtjev nadležnom stožeru uz potvrdu poslodavca da su neophodni.

Da li osoba koja je prokurist u nekoj tvrtki može izdavati propusnice?

Pristup sustavu e-Propusnice imaju osobe koje su u sustavu ePorezne definirane kao odgovorne osobe te one koje imaju ovlast za predaju pojedinih obrazaca (primjerice JOPPD)

Tko ima pravo pristupa sustavu za izdavanje ePropusnica u ima tijela javne uprave?

Uz odgovornu osobu pojedinog tijela (čelnika tijela), pravo pristupa ovom sustavu imaju osobe koje imaju pravo unosa podataka u Registar zaposlenih (RegZap). Pri tome mogu za pristup sustavu koristiti bilo koju vjerodajnicu koja se koristi u sustavu eGrađani.

Uspješno sam izdao propusnicu u sustavu ePropusnice, no javlja mi da je propusnica nevažeća

Svaka propusnica izdaje se sa početnim i završnim datumom kada vrijedi. Na datume van tog roka sustav javlja da ona ne vrijedi. Primjerice ako ste propusnicu napravili 2.4.2020. i stavili rok važenja od 6.4.2020 – 20.4.2020. tada propusnica na dan 2.4.2020 ne vrijedi.

Zapošljavamo djelatnike iz drugih država koji nemaju nijednu vjerodajnicu. Kako ćemo njima izdati propusnice?

Svaka osoba zahtjev može, osim kroz sustav ePropusnice podnijeti i na tradicionalan način, direktno instituciji od koje traži propusnicu. Institucije su obvezne kroz sustav izdati, uz ispunjenje pretpostavki iz Odluke, digitalne propusnice.

Moja tvrtka ima veliki broj djelatnika za koja je potrebno izdati propusnice. Moze li se to automatski obaviti?

Sustav ePropusnice omogućit će automatsko unošenje velikog broja podataka za izdavanje propusnica. Detalje o načinu dodavanja velikog broja odobrenih propusnica u sustav objavit ćemo naknadno.

Naši radnici nemaju mogućnost dobivanja elektroničke pošte. Kako da im izdamo propusnice

Digitalne propusnice bit će pohranjene u sustavu, a osobi se mogu dostaviti korištenjem elektroničke pošte ili osobnog korisničkog pretinca. U slučaju da radnik nema elektroničku poštu, poslodavac može ispisati propusnice te ih uručiti radniku.

Ja kao obrtnik ne koristim sustav ePorezne., Kako ću si izdati propusnicu?

Potrebno je obratiti se lokalnom stožeru civilne zaštite.

Mogu li ostaviti kontakt podatke kako bi me u slučaju potrebe mogli kontaktirati iz Stožera?

Kontakt podatke možete upisati u zahtjevu pod poljem Napomena.

Osoba je vlasnik tvrtke ili obrta ali u njemu nije zaposlena. Može izdati propusnice za svoje zaposlenike ali ne i za sebe?

Sukladno Odluci, pravo na propusnice imaju radnici za obavljanje posla. Pravo na propusnice nije predviđeno za vlasnike tvrtki ili obrta. Predlažemo da se za navedeno pitanje obratite Stožeru civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom.

Zaposlenik sam tvrtke i za redovno obavljanje poslova potrebna mi je propusnica. Iniciram li ja izdavanje propusnice ili to radi moj poslodavac?

U pravilu izdavanje propusnica inicira poslodavac. Unatoč tome, zaposlenik može također podnijeti zahtjev za izdavanje propusnice svom poslodavcu.  

Kako predajem zahtjev za propusnicu? Samozaposlen sam odvjetnik 

Kod odvjetnika koji su samozaposleni, ispravan put je da prvo predaju zahtjev kao građani, a zatim ga kao poslodavci trebaju odobriti. Alternativno, za njih zahtjev moze odobriti i osoba koja za njih ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca).  

Možete li nam kreirati određeni broj propusnica za naše djelatnike (ispod 100 propusnica) jer mi to ne možemo?

Sukladno Odlukama Stožera civilne zaštite koje propisuju način izdavanja propusnica, vi ste kao poslodavac odgovorni za izdavanje propusnica za Vaše zaposlenike, poštujući načela nužnosti prisustva pojedinog radnika na radnom mjestu. Stoga sustav nije u mogućnosti izraditi propusnicu u Vaše ime jer se radi o malom broju propusnica koje je moguće ručno unijeti u sustav.  

Nemam internet bankarstvo, niti ijednu od vjerodajnica za ulazak u uslugu e-Propusnice niti sam ikad koristio sustav e-Građani. Na koji način mogu nabaviti vjerodajnicu?

Ukoliko nemate niti jednu vjerodajnicu za pristup sustavu, vjerodajnica ePASS s kojom možete koristiti usluge u sustavu e-Građani razine sigurnosti 2 (uključivši i e-Propusnice), iznimno za vrijeme privremenog ograničenja kretanja, može se zatražiti i putem udaljene procedure koja ne zahtijeva odlazak na šaltere Financijske agencije. Za postupak izdavanja, potrebno je dostaviti  sljedeću dokumentaciju: potpisanu Pristupnicu za ePASS  (potpis mora odgovarati onom na identifikacijskom dokumentu) - ista se nalazi na linku te sken identifikacijskog dokumenta korisnika. Dokumentaciju je potrebno dostaviti na adresu e-pošte projekt.eposlovanje@fina.hr. Dodatno, u slučaju da pojedine osobe ne mogu pribaviti niti jednu vjerodajnicu, mogu podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.  

Poslao sam zahtjev za propusnicom no jos uvijek nisam dobio nikakav odgovor. I dalje stoji status 'u obradi' Koji je moj status zahtjeva?

Status zahtjeva možete provjeriti u aplikaciji e-Propusnice. Ukoliko je zahtjev uspješno zaprimljen, isti može biti i dalje u obradi. Zbog povećanog broja podnesenih zahtjeva do samog odobrenja može proći određeno vrijeme.   

Ne radi mi prijava internet bankarstvom. Token nije izdan na mene kao fizičku osobu, već je riječ o poslovnom računu 

Ukoliko nije problem, možete li pokušati i vjerodajnicom koja je izdana vama kao fizičkoj osobi (token vašeg tekućeg računa, neka druga vjerodajnica, elektronička osobna iskaznica...)? Sustav bi vas trebao prepoznati kao ovlaštena osoba za Vaš poslovni subjekt ukoliko ste upisani kao osnivač/ovlaštena osoba u pripadajući registar. Alternativno, za vas zahtjev može odobriti i osoba koja ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca).  

Ne razumijem što je vjerodajnica?

Vjerodajnica je sredstvo dokazivanja (prepoznavanja) elektroničkog identiteta koje je zaštićeno tehnološkim protokolima. Vjerodajnica je nešto što korisnik zna i/ili posjeduje (npr. korisničko ime/lozinka, token na mobilnom telefonu, digitalni certifikat i sl.).  Korisnik vjerodajnicu treba pažljivo čuvati i nikome ju ne smije povjeravati. Popis vjerodajnica koje su prihvaćene za prijavu u sustav NIAS, pa i uslugu e-Propusnice se nalazi ovdje

Mogu li prijaviti boravište putem sustava e-Građani?

Sukladno odluci Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, onemogućen je pristup elektroničkoj usluzi e-Prijava boravišta hrvatskih državljana, kako bi se onemogućile zlouporabe boravišta vezane uz situaciju s pandemijom koronavirusa (COVID-19) i tim povezanim ograničenjem kretanja iz jednog mjesta u drugo. Ministarstvo uprave u komunikaciji je s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske u vezi ponovnog omogućavanja korištenja elektroničke usluge e-Prijave boravišta, te će pravovremeno obavijestiti o ponovnoj aktivaciji usluge. Ostale elektroničke usluge MUP-a u sustavu e-Građani su dostupne.

Mogu li dobiti propusnicu ukoliko moram ići u drugu općinu/grad na vjenčanje/pogreb?

Sukladno odlukama Stožera civilne zaštite, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zahtjev za propusnicu potrebno je podnijeti nadležnom civilnom stožeru - putovanje iz vitalnih obiteljskih razloga.

E baš neću/ne mogu/nemam tehničke mogućnosti za korištenje usluge e-Propusnice, imam li alternativu?

U slučaju da pojedine osobe ne mogu pribaviti niti jednu vjerodajnicu ili nemaju uvjete za korištenje usluge e-Propusnice, mogu uvijek podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva - primjerice putem e-mail adrese stožera i liječnika primarne zdravstvene zaštite.

Vozač sam teretnog vozila. Trebam li e-propusnicu?

Osiguran je nesmetan nastavak cestovnoga teretnog prometa i nakon 6. travnja. Vozači teretnih vozila mogu se kretati i bez e-Propusnice. U tuzemnom i međunarodnom transportu mogu se kretati bez e-Propusnica jedino ako se nalaze u teretnom vozilu dok obavljaju prijevozničku djelatnost i ukoliko kod sebe imaju jedan od sljedećih dokumenata - CMR, teretni list, otpremnicu ili drugi dokument iz kojeg je jasno vidljivo ime i prezime vozača, oznaka robe te registarska oznaka vozila koje prevozi tu robu. Također, vozači teretnih vozila u tuzemnom i međunarodnom transportu mogu za dolazak na posao do poslodavca i povratak s posla osobnim vozilom, umjesto e-Propusnice, koristiti jedan od tih dokumenata koji je datiran s danom prijevoza.

Nije mi još odobrena propusnica ili mi je odbijena

Molimo obratite se nadležnom stožeru civilne zaštite.

Vlasnik sam tvrtke i htio bih izdati propusnice za svoje djelatnike 

S obzirom da ste vlasnik i direktor u sustav možete ući vjerodajnicom koja je izdana vama kao fizičkoj osobi (token vašeg tekućeg računa, neka druga vjerodajnica, elektronička osobna iskaznica...). Sustav bi vas trebao prepoznati kao ovlaštena osoba za Vaš poslovni subjekt ukoliko ste upisani kao osnivač/ovlaštena osoba u pripadajući registar. Alternativno, za vas zahtjev može odobriti i osoba koja ima ovlaštenja raditi u sustavu ePorezna (npr predaja JOPPD obrazaca). U slučaju da ne možete pribaviti niti jednu vjerodajnicu ili nemaju uvjete za korištenje usluge e-Propusnice, mogu uvijek podnijeti zahtjev korištenjem dosadašnjih načina predaje zahtjeva - primjerice putem e-mail adrese stožera.

Treba li mi propusnica ako trebam ići iz naselja X u naselje Y?

Ukoliko ne napuštate mjesto prebivališta/stalnog boravka nije potrebna propusnica. Provjerite granice svog mjesta prebivališta/stalnog boravka.

Na koliko dana se mogu izdavati propusnice?

Propusnice se mogu izdati na rok od 1 do 14 dana, ovisno o razlogu zbog kojeg se izdaju.

Treba li mi propusnica za putovanje iz mjesta stalnog boravišta u mjesto prebivališta?

Sukladno Odluci o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, zabranjuje se napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka. Napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka moguće je samo s e-Propusnicama.

Trebam li zatražiti e-Propusnicu za korištenje javnog gradskog prijevoza?

Za korištenje javnog prijevoza molimo obratite se koncesionaru za usluge javnog gradskog prijevoza.

Kako se može dobiti propusnica ako je riječ radnicima koji rade temeljem ugovora o djelu i radnicima koji rade u inozemstvu?

Za radnike temeljem ugovora o djelu čiji rad je neophodan za određene gospodarske subjekte, a sustav e-Propusnice ne daje poslodavcima mogućnost izdavanja e-Propusnica, e-Propusnice će izdavati stožeri civilne zaštite. e-Propusnice se neće izdavati temeljem pojedinačnih zahtjeva radnika, već je svaki poslodavac dužan podnijeti zahtjev sa svim potrebnim podacima za sve radnike koji rade na ugovor o djelu, a neophodni su mu za rad. Riječ je o iznimci te se zahtjev može podnijeti samo za one radnike koji su zaista nužni i neophodni za rad određenog poslodavca.

Trebaju li policajci, vojnici, inspektori e-Propusnicu?

ODGOVOR: Sljedeće kategorije zaposlenika tijela državne uprave koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti COVID-19 nisu dužne ishoditi e-Propusnicu, već se mogu kretati temeljem svojih službenih iskaznica, službenih propusnica ili službenih znački:

 • Policijski službenici i ostali djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova,
 • Djelatnici Ministarstva obrane i pripadnici Oružanih snaga RH,
 • Djelatnici Sigurnosno-obavještajne agencije,
 • Djelatnici Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost,
 • Djelatnici Državnog inspektorata – službenici sljedećih inspekcija (Tržišna inspekcija, Sanitarna inspekcija, Veterinarska inspekcija, Poljoprivredna inspekcija, Lovna inspekcija, Šumarska inspekcija, Fitosanitarna inspekcija, Turistička inspekcija, Rudarska inspekcija, Inspekcija opreme pod tlakom, Energetska inspekcija, Inspekcija gospodarenja otrovnim kemikalijama, Inspekcija rada, Građevinska inspekcija, Inspekcija zaštite prirode, Inspekcija zaštite okoliša i Vodopravna inspekcija).

Trebaju li strani diplomati e-Propusnicu?

e-Propusnice nisu dužni ishoditi strani diplomati koji su akreditirani u Republici Hrvatskoj – njima se kretanje omogućava temeljem diplomatskih iskaznica.

Trebam pratiti osobu iz uže obitelji na liječnički pregled ili želim pomoći susjedu u kupnji hrane i osnovih potrepština, kako podnosim zahtjev za e-Propusnicu?

U takvim slučajevima zahtjev za izdavanje propusnice podnosite nadležnom stožeru civilne zaštite uz navod razloga izdavanja - vitalni obiteljski razlozi. U polju napomena možete dodati objašnjenje kako bi nadležni stožer imao više informacija o razlozima traženja propusnice.

Fizička sam osoba, koju adresu utipkavam u zahtjev za propusnicu, ona gdje se sada nalazim (prebivalište/boravište) ili ona kamo bi trebao ići?

Upisuje se adresa prebivališta/mjesta stalnog boravka gdje se sada nalazite. 

TEHNIČKA I KORISNIČKA PODRŠKA ZA USLUGU E-PROPUSNICE:

 • e-pošta: epropusnice@uprava.gov.hr (0-24 h)
 • e-pošta za poslodavce: epropusniceposlodavci@uprava.gov.hr (0-24 h)
 • e-pošta za liječnike: epropusnicezdravstvo@uprava.gov.hr (0-24 h)
 • Telefon: 0800 8090 (pon-pet - 8 do 17 sati)

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!