DAN ŽALOSTI U ČEŠKOJ

Tko su žrtve pokolja u Pragu? Šefica glazbenog instituta, lektorica, uspješna sportašica...

23.12.2023 u 08:06

Bionic
Reading

U pucnjavi na Filozofskom fakultetu u Pragu u četvrtak ubijeno je 14, a ranjeno najmanje 20 osoba, a češka vlada je u toj zemlji današnji dan proglasila danom nacionalne žalosti. Uz suglasnost obitelji, institucije u kojima su radile ili studirale odlučili su objaviti identitet nekih od njih

Informacije o žrtvama prikupio je češki portal Seznam zpravy, koji ističe kako su za objavu identiteta pet ubijenih mladih žena suglasnost dale njihove obitelji.

Jedna od žrtava je ravnateljica Instituta za glazbenu znanost Lenka Hlávková, a o njezinoj smrti je izvijestio zavod na čijem je čelu.

'S dubokim žaljenjem objavljujemo da jučerašnje obećavajuće vijesti nažalost nisu potvrđene. Na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje javljamo da naša kolegica i ravnateljica Muzikološkog instituta Lenka Hlávková nije preživjela jučerašnji napad. Izražavamo najdublju sućut svim preživjelima, prije svega obiteljima', priopćeno je iz instituta.

Druga žrtva čiji identitet je objavljen je Lucie Špindlerová, studentica i lektorica dnevnika Lidové noviny. Iz redakcije ovog najstarijeg češkog dnevnog lista su napisali:

'S dubokim žaljenjem, na temelju provjerenih informacija obitelji i uz njihovo dopuštenje, javljamo da naša kolegica, lektorica Lidové noviny, studentica 1. godine češkog jezika u komunikaciji za gluhe i prije svega prijateljica Lucie Špindlerová nije preživjela jučerašnji napad na Filozofskom fakultetu Karlovog sveučilišta. Izražavamo najdublju sućut svim ožalošćenima, a posebno obitelji. To je izuzetno bolna vijest za nas', napisali su Lidové noviny.

Treća žrtva čiji identitet je objavljen jest Magdalena Křístková, studentica iz Roztoka. 'Majda je studirala komunikaciju gluhih i bila na predavanju na koje je uletio napadač. Nažalost, nije joj bilo spasa; preko noći smo se nadali da će biti u nekoj od bolnica i da će sve ispasti dobro, ali ujutro su stigle najgore vijesti', napisala je općina Roztoky na društvenim mrežama.

Pucnjavu nije preživjela niti dvadesetogodišnja atletičarka Klára Holcová.

'Klára je studirala arhivistiku i bohemistiku na Karlovom sveučilištu. Dan 21. prosinca 2023. bio je sudbonosan za dvadesetogodišnju sportašicu. Obitelji i svim preživjelima moja iskrena sućut i puno snage da prebrode ovaj tragični događaj. Klára ne samo da će biti zapisana u povijesti cijele češke atletike, nego će prije svega zauvijek ostati u našim sjećanjima i srcima', poručili su iz atletskog kluba Stará Boleslav, a sućut je izrazio i Češki atletski savez.

O smrti studentice Anete Richterove izvijestilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Velichovka, čiji je bila član.

'Bila je dio svakoga od nas. Dopustite nam da joj na ovaj način izrazimo žaljenje, iskrenu sućut i počast uspomeni na nju. Anetka je ostavila trag u našim srcima', poručili su.

  • +6
Pucnjava u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Podsjetimo, 14 osoba ubijeno je u pucnjavi na praškom fakultetu na Trgu Jana Palacha u četvrtak, a napadačevo tijelo pronađeno je blizu područja napada, objavila je policija. U pucnjavi je najmanje 20 ozlijeđenih. Područje oko sveučilišta satima je bilo odsječeno, a studenti evakuirani.

Policija je od ranog jutra tragala za 24-godišnjim mladićem koji je planirao otići u mjesto Hostouň kod Kladna. Prijetio je samoubojstvom, a u 12.45 policiji je dojavljeno da je u obiteljskoj kući pronađen jedan mrtav muškarac. Ubrzo je policija shvatila da je on otac osumnjičenog za pucnjavu na Filozofskom fakultetu, a osumnjičeni je student na istom fakultetu.

Češki mediji navode da je riječ o 24-godišnjem Davidu Kozaku.