POLICIJA PRED ŠKOLAMA

Nove informacije o pucnjavi u Pragu: Troje ranjenih su stranci

22.12.2023 u 09:03

Bionic
Reading

Češka policija podigla je stupanj pripravnosti i poduzela mjere opreza pred obrazovnim ustanovama u Pragu i cijeloj Češkoj. Ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan rekao je da je 13 od 14 potvrđenih žrtava pucnjave u četvrtak identificirano, a među ozlijeđenima je troje stranaca

Policija nema informacija o konkretnoj prijetnji, no pojačana prisutnost pred obrazovnim ustanovama trebala bi podići pomalo poljuljano povjerenje javnosti, a koja od jučer propituje je li reakcija u slučaju napada na Filozofskom fakultetu mogla biti brža.

Ministar unutarnjih poslova Vít Rakušan na češkom državnom radiju jutros je potvrdio da je policija identificirala 13 od 14 žrtava pucnjave te da su u kontaktu s njihovim obiteljima.

Više od 20 ljudi ozlijeđeno je u pucnjavi, a među ozlijeđenima su i tri strana državljana, dodao je Rakušan.

Češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan i ravnatelj policije Martin Vondrašek obraćaju se javnosti nakon masakra u Pragu Izvor: EPA / Autor: MARTIN DIVISEK

Istovremeno, policija je donijela preventivne mjere na razini cijele države u odnosu na lake mete i škole. 'Nemamo informacija o nekoj konkretnoj prijetnji i zapravo se radi o preventivnom signalu da smo prisutni', rekao je ministar.

Dodao je da policija trenutno kontaktira s osobljem mekih meta te ih upoznaje s ovom mjerom. U tzv. meke mete spadaju, uz škole, bolnice, kulturna i sportska događanja ili druga događanja na kojima se okuplja više ljudi.

Istovremeno, policija intenzivno prati društvene mreže. 'Odmah nakon pucnjave timovi analitičara počeli su razrađivati ​​i istraživati ​​razne objave. Autori najgorih zločina imat će priliku pokazati svoje herojstvo i u kaznenim postupcima', objavili su na X-u.

Evakuirani studenti nakon masakra u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia

Napad u četvrtak na zgradu Filozofskog fakulteta u središtu Praga najtragičniji je slučaj pucnjave u povijesti Češke. Strijelac je nakon napada navodno počinio samoubojstvo.

Osumnjičenik je 24-godišnji student David Kozak iz sela Hostouň u okolici Praga, a koji je legalno posjedovao vatreno oružje i nije imao kazneni dosje. Prema navodima policije, pucnjava je očito bila djelo usamljenog napadača, inspiriranog sličnim slučajem u inozemstvu.

Događaj je izazvao šok i val solidarnosti, a vlada je subotu 23. prosinca proglasila danom žalosti zbog te tragedije.