lov za ubojicom

Češka policija otkrila detalje masakra u Pragu, objavili snimku upada u zgradu fakulteta

22.12.2023 u 13:38

Bionic
Reading

Češka policija održala je press konferenciju na kojoj je otkrila još neke detalje jučerašnje masovne pucnjave u kojoj je češki student ubio 14 osoba na Filozofskom fakultetu u središtu Praga, a zatim i sebe

Policija je objavila snimke s kamera pričvršćenih na tijelo jednog od policajaca koji su sudjelovali u akciji na sveučilištu. Na snimci se vidi kako naoružani policajci ulaze u zgradu i kako građani bježe s mjesta masakra na Karlovom sveučilištu u Pragu. Napadač, 24-godišnji David Kozak, otvorio je vatru na Filozofskom fakultetu, čiji je bio student.

Na današnjoj tiskovnoj konferenciji Petr Matejcek, ravnatelj policijske uprave u Pragu, rekao je da im je stigao poziv od nekoga tko je rekao da će 'pokušati slijediti primjer počinitelja i početi pucati', ali su uspjeli identificirati sumnjivce i pritvoriti ih.

Policijski glasnogovornik također je rekao novinarima da se vjeruje da je napadač bio na gornjim katovima zgrade kada su naoružani policajci upali u zgradu sveučilišta. Kasnije su svoju potragu preusmjerili na krov. Oko zgrade sveučilišta postavljen je perimetar, dodali su dužnosnici na tiskovnoj konferenciji.

U jednom trenutku napadač je pucao i ranio tri osobe izvan zgrade, a policija je uzvratila vatru. Kad se policija približila njegovoj lokaciji i okružila ga, ubio se vlastitom sačmaricom, rečeno je na press konferenciji. Policajci su pronašli njegovo tijelo dok su pretraživali zgradu.

Na mjestu maskara, kazala je policija, pronađene su 'hrpe streljiva', u 'nevjerojatnim količinama', te ističu da je krvoproliće moglo biti i gore bez brze policijske reakcije. Policajci su rekli da su na mjesto događaja stigli u roku od četiri minute. ​

Kronologija masakra na fakultetu u Pragu

Policija je objavila i kronologiju masakra, od dojave o prvim događajima do smrti napadača.

12:26 Policija je dobila informaciju od napadačevog prijatelja koji je od ubojice dobio 'samoubilački SMS'.
12:47 Policija je u kući napadača pronašla mrtvog muškarca, a nekoliko minuta kasnije utvrdila je da se radi o njegovom ocu.
13:15 Policija je za osumnjičenikom raspisala potragu diljem zemlje.
13:49 Policija je utvrdila da bi se mogao uputiti prema jednom od sveučilišnih kampusa.
14:22 Policija je započela evakuaciju jednog od fakulteta.
14:59 Počela je pucnjava na obližnjem fakultetu. Nekoliko minuta kasnije stigli su i prvi policajci.
15:11 Napadač je otišao na krov.
15:20 Napadač si je oduzeo život. Ustrijelio se iz svoje puške.

  • +6
Pucnjava u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: Šimánek Vít / ČTK / Profimedia

Napadač je ubio najmanje 14 ljudi, a ranio 25. Među ranjenima su tri strana državljana - dva iz Saudijske Arabije i jedan iz Nizozemske.

Policija je također kazala da i dalje istražuje povezanost napadača s ubojstvom muškarca i njegove dvoipolgodišnje kćeri u šumi pored Praga prošli tjedan. Dokazi, poručili su, sugeriraju da je povezan i s tim zločinom.

'Ali čekamo balističke dokaze koji će to potvrditi. Za sada to ne možemo potvrditi 100 posto', poručili su iz policije.

Evakuirani studenti nakon masakra u Pragu Izvor: Profimedia / Autor: STRINGER / AFP / Profimedia