RAKETNI TRIO

Tko su miljenici Kim Jong Una koji stoje iza sjevernokorejskog raketnog programa

30.05.2017 u 10:09

Bionic
Reading

Nakon nedavnog lansiranja balističkog projektila sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un snimljen je u društvu trojice najbližih suradnika koje Zapad smatra najzaslužnijim i najutjecajnijim osobama tamošnjeg brzorastućeg raketnog programa

Prema pisanju zapadnih medija, nedavno objavljene fotografije sjevernokorejske novinske agencije KCNA prikazale su Kim Jong Una u društvu trojice muškaraca koje zapadne obavještajne službe smatraju tvorcima najnovijih raketnih dostignuća te zemlje.

Radi se naime o bivšem generalu ratnog zrakoplovstva Ri Pyong Cholu, potom veteranu raketnih testiranja Kim Jong Siku te Jang Chang Hau, sadašnjem ravnatelju Središta za razvoj i nabavu oružja.

Njih trojica su, smatraju zapadni obavještajci, miljenici sjevernokorejskog diktatora, a Kimova naklonost prema 'nuklearnoj trojki', kako ih nazivaju zapadni mediji, očituje se kroz učestale pozive diktatora da mu se pridruže tijekom turneja po zemlji na koje čelnik odlazi privatnim mlažnjakom nazvanim Jastreb-1, što je ujedno nacionalni simbol te azijske zemlje.

'Kim Jong Un drži trojicu tehnokrata čvrsto uza sebe kako bi ih mogao kontrolirati i utjecati na njihov rad u raketnom programu', mišljenja je An Chan Il, bivši sjevernokorejski časnik koji je pobjegao u Južnu Koreju, u kojoj vodi analitičku tvrtku.

An, kao dobar poznavatelj situacije u Sjevernoj Koreji, ističe kako Kim Jong Sik i Jang Chang Ha ne potječu iz obitelji koje čine sjevernokorejsku elitu, za razliku od dosadašnjeg najužeg kruga vladajuće klase te diktature. Ri Pyong Chol je pak bivši zapovjednik ratnog zrakoplovstva i otprije visokopozicionirani dužnosnik.

'Kim Jong Un podiže novu generaciju suradnika na koju njegov otac nije obraćao pažnju', kazao je neimenovani južnokorejski dužnosnik kojeg citira američki Newsweek, dodajući da je najistaknutiji od spomenute trojice upravo Ri, kao zamjenik ravnatelja Odjela za naoružanje Radničke stranke Sjeverne Koreje koja nadgleda razvoj sjevernokorejskog programa balističkih projektila.   

Ri je inače školovan u Rusiji te je unaprijeđen ubrzo poslije dolaska Kim Jong Una na vlast. Dosad je u njegovoj pratnji dvaput službeno posjetio Rusiju i Kinu te su razgledavali tamošnja vojna dostignuća.

Kim Jong Sik je pak raketni stručnjak koji je karijeru počeo kao inženjer civilnog zrakoplovstva, ali zbog nove funkcije u Središtu za razvoj i nabavu oružja u svakoj prigodi nosi vojnu odoru.

Prema mišljenju stručnjaka za sjevernokorejsko čelništvo Michaela Maddena, Kim je najzaslužniji za recentna raketna testiranja te je zbog svoje uloge u razvoju balističkih projektila postao omiljeni suradnik diktatora koji ga često poziva na svoje turneje predsjedničkim mlažnjakom.

O trećem diktatorovu ljubimcu, Jang Chang Hau, najmanje se zna. Zapadnim obavještajnim krugovima poznato je tek kako je Jang predsjednik Akademije nacionalne obrane i sigurnosnih znanosti te da je ključna osoba u razvoju balističkih projektila.