KOALICIJA S DNA KACE

Šešelj i Jelinčić potpisali 'sporazum': Hrvatske kajkavce bi pripojili Sloveniji

09.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Srpska radikalna stranka (SRS) i Slovenska nacionalna stranka potpisale su danas u Beogradu povelju o strateškom partnerstvu i političkom savezu koju su potpisali predsjednici stranaka Vojislav Šešelj i Zmago Jelinčič

Kako javlja agencija Tanjug, čitajući tekst povelje, Šešelj je rekao da je na sastanku čelništva stranaka usvojena suglasnost dviju stranaka o svim međunarodnim političkim pitanjima.


'Naše dvije stranke izrazile su interes za čvrstom suradnjom kako bismo uz uzajamnu pomoć lakše realizirali naše strateške ciljeve', izjavio je Šešelj, dodajući kako Slovenska nacionalna stranka prihvaća i podržava strateški interes SRS-a da se sve srpske zemlje ujedine 'u sastavu Velike Srbije, države u kojoj će u slozi i ljubavi živjeti Srbi pravoslavci, Srbi rimokatolici, Srbi muslimani i Srbi protestanti'.

S druge pak strane, Srpska radikalna stranka je poveljom prihvatila i podržala strateški cilj Slovenske nacionalne stranke da se 'ujedine slovenske zemlje i da slovenski narod živi u jedinstvenoj državi kojoj će biti pridružene sve oblasti u kojima stanovništvo govori kajkavskim narječjem, a nalazi se na području današnje Hrvatske'.

Također, obje stranke su izrazile protivljenje članstvu obje zemlje u NATO-u, uz zajednički stav da taj vojni savez treba što prije raspustiti, a identično je mišljenje čelnika stranaka o Europskoj uniji.
 
Nakon potpisivanja ugovora novinari su Jelinčiča pitali da prokomentira odluku slovenskih vlasti o aktualnom zatvaranju granica za migrante.

'Zatvaranje slovenske granice došlo je prekasno. Slovenska vlada je posustala i čekala što će reći i što zahtijeva gospođa Merkel i Europska unija, tako da je prekasno došlo do tog čina', izjavio je Jelinčič.

Navodeći da je Slovenija odavno trebala to učiniti, Jelinčič je rekao da ta zemlja postaje 'džep' u kojem će se skupljati migranti jer Austrija i Njemačka vraćaju one koji će vjerojatno ostati u Sloveniji. 'To je velika greška naše vlade i mislim da je već odavno trebalo uspostaviti isti tretman na srpsko-makedonskoj granici, a još bolje na makedonsko-grčkoj granici', ocijenio je Jelinčič.

Prema njegovom mišljenju, migrantski tok 'uništava' europsku kulturu i gospodarstvo i ide k sustavu u kojem Sjedinjene Države žele destabilizirati Europu i srušiti njen gospodarski potencijal.
Povelja Slovenska nacionalna stranka